Ramon Llull

Llibre del gentil i dels tres savis

Versió d’Ignasi Moreta. Il·lustracions d’Àfrica Fanlo.

Una vegada hi havia un gentil, és a dir, un home que no practicava cap religió. Era molt savi, però no tenia cap coneixement de Déu ni creia que hi hagués res després de la mort. Cercant remei a la seva tristesa, arribà a un bosc ple de fonts i de bells arbres fruiters.

Mentrestant, s’esdevingué que tres savis es van trobar a la sortida d’una ciutat. L’un era jueu, l’altre cristià i el tercer musulmà. En veure’s, es van saludar, acollir i acompanyar. Cadascú parlava als altres dos de la seva creença i els seus pensaments, i parlant, parlant, arribaren al bosc per on caminava el gentil…

Amb el Llibre del gentil i dels tres savis, Ramon Llull (1232-1316) ens ofereix una sorprenent paràbola interreligiosa amb un desenllaç desconcertant.

Compra a AKIARA Books

Aquesta obra ha rebut un ajut a l’edició del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport.

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Compra a AKIARA Books

Ramon Llull - CV
Autor Ramon Llull

Ramon Llull. Sembla que vaig néixer a Mallorca el 1232. Em vaig casar i vaig tenir dos fills, però els vaig deixar després que se m’aparegués Crist crucificat. Des d’aleshores em vaig dedicar a aprendre, contemplar, escriure i viatjar incansablement. Tothom escrivia en llatí al meu temps, però jo ho vaig fer també en català i en àrab (de jove, fins i tot en provençal!). Els erudits diuen que vaig escriure 260 obres. Alguns m’anomenen Ramon lo Foll; altres, Doctor Il·luminat. ¿I qui sóc jo per jutjar si el que he escrit és obra de follia o és docta il·luminació? Vaig morir el 1316. La meva Art m’ha sobreviscut.

Foto Ignasi Moreta CV
Versió de Ignasi Moreta

Ignasi Moreta (Barcelona, 1980) és professor de literatura catalana a la Universitat Pompeu Fabra i editor de Fragmenta. Doctor en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, s’ha especialitzat en l’estudi del pensament de Joan Maragall. Ha publicat treballs de recerca en l’àmbit de la filologia catalana i de les religions en diverses revistes especialitzades, i ha impartit conferències en universitats i institucions culturals d’Espanya, Mèxic, Colòmbia i el Perú. És autor de No et facis posar cendra. Pensament i religió en Joan Maragall (2010) i de No prendràs el nom de Déu en va, a la sèrie «Deu Manaments» (2023). Va ser l’interlocutor de les  Converses amb Josep Rius-Camps (2014), amb Joan-Carles Mèlich a Contra els absoluts (2018), amb Lluís Duch a Conversa amb Lluís Duch. Religió, comunicació i política (2019) i amb Dolors BramonProfessora d’islam (2023). El 2020 va ser el curador de Conceptes fonamentals d’antropologia i religió, de Lluís Duch. Ha tingut cura de l’edició de dos llibres de Maragall —Visions & cants (2003) i, a Fragmenta, La Setmana Tràgica (2009)—, i forma part del comitè editorial de l’edició crítica de les obres completes de Joan Maragall. És director literari de Fragmenta Editorial, que va fundar —juntament amb Inês Castel-Branco— l’any 2007. L’any 2012 la Cambra del Llibre de Catalunya va reconèixer la seva tasca editorial amb el premi Memorial Ferran Lara a un jove emprenedor del sector del llibre. És el comissari de l’Any Panikkar, en el centenari del naixement d’aquest pensador.

Blog de l’autor: http://ignasimoreta.blogspot.com.es/

Autora - Àfrica Fanlo
Il·lustradora Àfrica Fanlo

Àfrica Fanlo (Barcelona). Vaig néixer a Barcelona i sempre he viscut aquí. De totes les meves passions —saltar, ballar, fer titelles, pujar als arbres, dibuixar o anar en bicicleta—, vaig triar estudiar pintura i gravat a Belles Arts. Seguidament, vaig començar a treballar com a il·lustradora i des d’aleshores no he parat d’inventar mons i publicar un munt de llibres. A més a més, em fascina donar vida als meus personatges a través de l’animació. És per això que ara combino la il·lustració amb la imatge en moviment a la productora thetreeonthesea.

He il·lustrat l’àlbum Funàmbulus (2015), amb text d’Àlex Tovar, i el Llibre del gentil i dels tres savis (2016), de Ramon Llull, adaptat per Ignasi Moreta. Il·lustro les cobertes de la sèrie Assaltar la Bíblia, a Fragmenta.

Web: www.africafanlo.com

Ressons

Carrega'n més

Notícies

Carrega'n més

Vídeos

L’espectacle del ‘Llibre del gentil i dels tres savis’, de Ramon Llull va estrenar-se a Toluges (Rosselló)

L’adaptació teatral i musical en català lliurement inspirada en el Llibre del gentil i dels tres savis, de Ramon Llull, en la versió d’Ignasi Moreta il·lustrada per Àfrica Fanlo al llibre publicat per Fragmenta l’any 2016, ha tingut la seva estrena mundial el dissabte dia 2 de juny. Ha estat a la Festa del Llibre Viventque se celebra cada any a Toluges (Rosselló), al Centre Aéré (ludoteca) del Parc Clairfont d’aquesta localitat de l’àrea de Perpinyà.

Rius de tinta: El laberint de la il·lustració

Rius de tinta: El laberint de la il·lustració

Mariona Cabassa, il·lustradora dels llibres El dia de l’Anar i Venir (2016), un conte d’Alain Allard, i Històries de Nasrudín (2015), amb text de Halil Bárcena, i Àfrica Fanlo, il·lustradora Funàmbulus (2015), amb text d’Àlex Tovar, i el Llibre del gentil i dels tres savis (2016), de Ramon Llull, adaptat per Ignasi Moreta, van parlar el dilluns 25 de setembre en aquest reportatge del programa “Rius de tinta” de Betevé. Tots aquests llibres els podeu trobar a la col·lecció Petit Fragmenta.

Carrega'n més