Raquel Bouso, Raquel Bouso

El zen

Contrapunts de Ramon Badia, James W. Heisig i Berta Meneses

¿Quines raons expliquen la fascinació que exerceix el zen en el món occidental? ¿Són les mateixes que han mantingut viva aquesta tradició secular en els països asiàtics?

Seguir la via del zen significa principalment meditar en posició del lotus i, en silenci, respirar profundament i en calma. Segurament, el primer dubte que sorgeix davant d’això és: ¿sobre què es medita?, ¿i amb quin objectiu? Dit d’una altra manera: ¿què fa qui practica zazen i quins beneficis n’espera obtenir? Ens podem preguntar també: ¿quina finalitat tenen els koans, aquests problemes enigmàtics plantejats pels mestres als deixebles, que desafien les lleis de la racionalitat? I encara: ¿per què esforçar-se a dibuixar un cercle amb una sola pinzellada?

Iconoclasta, irreverent, complex i alhora radicalment senzill, el zen defuig ser classificat o circumscrit perquè un dels aspectes que més clarament posa en relleu és que, per comprendre realment una cosa, cal que un mateix l’experimenti.

Disponible en format electrònic a edi.cat.

Fotografia Raquel Bouso CV
Autora Raquel Bouso

Raquel Bouso (Tarragona, 1973) és doctora en Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (2005) amb una tesi sobre la noció de vacuïtat en el filòsof japonès Keiji Nishitani. Actualment és lectora de filosofia en aquesta universitat i professora de religions asiàtiques en el Màster d’Història de les Religions de la Universitat de Barcelona i en l’ISCREB (Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona). És membre de la European Network of Buddhist-Christian Studies (ENBCS). Ha publicat diversos articles sobre cultura, filosofia i religió japoneses i traduccions com La religión y la nada de Keiji Nishitani (Siruela, 1999), Zen y filosofía de Shizuteru Ueda (Herder, 2004, en col·laboració), El Oriente de Heidegger de Carlo Saviani (Herder, 2004), Diálogos a una pulgada del suelo de James W. Heisig (Herder, 2005), El zen (Fragmenta, 2008), Hacia una filosofía del budismo zen de Toshihiko Izutsu (Trotta, 2009), Shinto el camino a casa de Thomas P. Kasulis (Trotta, 2012) i Zen (Fragmenta, 2012). És assessora de la col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta.

Ressons

Zen

— USAL

Sobre el zen

— Aglaia - El blog de la Mercè i en Rai

Carrega'n més

Notícies

Carrega'n més

Vídeos