Teresa Forcades i Vila

La teologia feminista en la història

Contrapunts de Miriam Díez Bosch, Marta Pessarrodona i Abdennur Prado

La teologia feminista és una teologia crítica. La investigació crítica neix sempre arran d’una experiència de contradicció. L’objectiu de la teologia crítica és doble: posa en evidència els aspectes de la interpretació rebuda que generen contradiccions i cerca d’oferir alternatives d’interpretació teològicament consistents que permetin superar aquestes contradiccions. Com que aquestes contradiccions sovint són generades per situacions de discriminació o injustícia, a les teologies crítiques també se les anomena teologies de l’alliberament. La teologia feminista és una modalitat de teologia crítica o de l’alliberament. El camí de la teòloga o del teòleg feminista és, doncs, necessàriament, un camí de lluita i de reivindicació, però això no vol dir que hagi de ser només un camí de lluita o de reivindicació. No ho és. És alhora, i des del cor mateix del seu compromís, camí de gratuïtat, de do, de sorpreses i regals inesperats, de descobertes que eixamplen cada vegada més l’horitzó inicial, de vegades modificant-lo, sovint fent-lo més precís i donant-li un sentit més ple. És camí de lluita, és camí de gratuïtat i, sobretot, és camí de solidaritat, d’encarnació, d’implicació en els dolors i les joies dels qui pateixen rebuig o discriminació.

Fotografia Teresa Forcades CV
Autora Teresa Forcades i Vila

Teresa Forcades i Vila (Barcelona, 1966) és doctora en salut pública (Universitat de Barcelona), especialista en medicina interna (State University of New York), Master of Divinity (University of Harvard) i doctora en teologia fonamental (Institut de Teologia Fonamental de Sant Cugat) amb una tesi sobre el concepte de persona. Va dedicar la tesi doctoral en salut pública a les medicines alternatives, i la tesi de llicenciatura en teologia, a la Trinitat. Ha publicat La Trinitat, avui (Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2005) i Els crims de les grans companyies farmacèutiques (Cristianisme i Justícia, 2006) i La teologia feminista en la història (2007) a Fragmenta. El 2009 es va manifestar en contra de la vacunació massiva contra la «grip nova», constituint una veu crítica davant l’Organització Mundial de Salud i les grans companyies farmacèutiques. És monja benedictina de Sant Benet de Montserrat des de l’any 1997.

Ressons

Carrega'n més

Notícies

Carrega'n més

Vídeos

Teresa Forcades: “Teologia feminista de l’alliberament: donar a llum la Llum”

Teresa Forcades, autora de La teologia feminista en la història (Fragmenta, 2008), ha pronunciat la conferència “Teologia feminista de l’alliberament: donar a llum la Llum” el dimarts dia 4 de novembre a l’Institut Français -Barcelone (Moià, 8, Barcelona), inaugurant el cicle de conferències amb el títol ‘Mons femenins, religions i creences: Les dones parlen’ organitzat per Africat (Associació Africana i Catalana de Cooperació).

Carrega'n més