Ramon M. Nogués

Cervell i transcendència

L’ésser humà, a diferència dels primats del seu entorn evolutiu, disposa d’un cervell i una ment amb unes capacitats que van molt més enllà dels estereotips de supervivència. Els humans presentem obsessivament activitats de luxe: la cerca de la bellesa, l’interès per l’ètica, l’organització d’activitats de lleure, el desplegament d’accions simbòliques… Ramon M. Nogués anomena amb el terme transcendència aquesta mena d’activitats no orientades a la supervivència. La transcendència no és, doncs, solament religiosa, sinó que impregna tota la vida humana i discorre per l’estètica, l’ètica, la religió, el nacionalisme, la passió amorosa, la paraula i el símbol.

A Cervell i transcendència, l’autor estudia detalladament —i, sovint, polèmicament— qüestions com ara la singularitat humana, l’emergència del jo, el brodat del món mental, la trama fina de la transcendència, les seves modalitats i configuracions (religions, savieses i espiritualitats)… La transcendència és analitzada no com un fenomen del món mental que només s’expressaria descompensadament en el món religiós, sinó com una constant de la ment humana que necessita precisament ser atesa en marcs d’orientació ben conreats a fi de mantenir adequadament l’estabilitat de l’original psiquisme humà.

Fotografia Ramon M. Nogués CV
Autor Ramon M. Nogués

Ramon M. Nogués (Barcelona, 1937) és catedràtic emèrit de la Unitat d’Antropologia Biològica a la Facultat de Ciències i a la de Ciències de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha fet estudis de pedagogia, filosofia i teologia a Navarra i Salamanca, i és doctor en biologia per la Universitat de Barcelona. Treballa en genètica de poblacions, especialment en poblacions humanes aïllades. Ha estudiat temes de neurobiologia evolutiva i ha col·laborat en equips interdisciplinaris de neuropsiquiatria amb la Fundació Vidal i Barraquer. En aquest context ha analitzat qüestions relatives a la neurobiologia de la religiositat. Ha intervingut en estudis de bioètica i en comissions oficials sobre aquesta disciplina. És escolapi des del 1955 i prevere des del 1961.

A Fragmenta ha publicat el llibre Déus, creences i neurones. Un acostament científic a la religió (segona edició: 2019), Cervell i transcendència (segona edició: 2015) i La salut espiritual (2016), i ha tingut cura de l’obra col·lectiva Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana (2008). També ha participat al llibre col·lectiu Itineraris interiors (2019), l’edició del qual ha anat a càrrec de Lluís Ylla.

Ressons

Carrega'n més

Notícies

Carrega'n més

Vídeos

“Cervell, espiritualitat i transcendència”, amb Ramon M. Nogués i Francisco Rubia, a Madrid

Ramon M. Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de Cervell i transcendència, i Francisco J. Rubia, catedràtic emèrit de la Facultat de Medicina de la Universitat Complutense de Madrid i autor d’El cerebro espiritual, van parlar sobre “Cervell, espiritualitat i transcendència”, el dimecres 23 de setembre a la Universitat Pontifícia de Comillas de Madrid.

“Religions i espiritualitats a la plaça pública”, conferència de Ramon M. Nogués a Bilbao

Ramon Maria Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de Déus, creences i neuronesCervell i transcendència, pronuncià la conferència “Religions i espiritualitats a la plaça pública”, dins del cicle Ciència i Religió, organitzat per DeustoForum. Va ser el dimarts dia 27 de maig, a al Campus Deusto Bilbao, Av. de las Universidades 24, de Bilbao.

“Les transcendències mentals, ¿enganys o luxes estabilitzadors?”, conferència de Ramon M. Nogués a Bilbao

Ramon Maria Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de Déus, creences i neurones Cervell i transcendència, pronuncià la conferència “Les transcendències mentals, ¿enganys o luxes estabilitzadors?”, dins del cicle Ciència i Religió, organitzat per DeustoForum. Fou el dimarts dia 28 d’abril, a la Sala Ellacuría. Biblioteca CRAI. Seminari: Aula 153. Edificio La Literaria. al Campus Deusto Bilbao, Av. de las Universidades 24, de Bilbao.

 

“Neurociències i espiritualitat. Com construïm el nostre jo”, conferència de Ramon M. Nogués a Bilbao

Ramon M. Nogués, catedràtic emèrit d’antropologia biològica de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de Déus, creences i neurones Cervell i transcendència, pronuncià la conferència “Neurociències i espiritualitat. Com construïm el nostre jo”, dins del cicle Ciència i Religió, organitzat per DeustoForum. Va ser el dimarts dia 3 de març, al Campus Deusto Bilbao, Av. de las Universidades 24, de Bilbao.

Nogués i Bassas

Ramon M. Nogués: “El món és bo? La ciència diu que el món és com és. Déu diu que és bo”

Ramon M. Nogués es pregunta “El món és bo? La ciència diu que el món és com és. Déu diu que és bo”. I diu “quan escric un poema, la gràcia del poema no és al paper, ni al llapis”. O “portar-se bé és un problema moral. El problema religiós és tenir esperança”. Ho fa a l’entrevista concedida al diari Ara a l’autor de Déus, creences i neurones. Un acostament científic a la religió (2007), Sobre la vida i la mort. Possibilitats i límits de la intervenció humana (2008, en col·laboració) i Cervell i transcendència (2011).

“Cervell, espiritualitat i mística”, amb Ramon M. Nogués i Francisco Rubia

Dijous dia 10 d’abril de 2014, a les 19.30 h, se celebrà l’activitat “Cervell, espiritualitat i mística”, dins el cicle Diàlegs de Pedralbes. Hi intervingueren Ramon M. Nogués, catedràtic emèrit a la Facultat de Ciències i a la de Ciències de l’Educació de la UAB, i Francisco Rubia, catedràtic emèrit de la Facultat de Medicina de la UCM. Foren presentats i moderats per Francesc Torralba, doctor en filosofia i teologia, catedràtic de filosofia de la URL. L’acte es desenvolupà al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

"Cervell i transcendència", tema del programa "El problema de Gettier", de La Xarxa, amb una entrevista central a Ramon M. Nogués

Cervell i transcendència”, tema del programa “El problema de Gettier”, de La Xarxa, amb una entrevista central a Ramon M. Nogués

Ramon M. Nogués, autor de Cervell i transcendència, fou entrevistat al programa “El problema de Gettier” de La Xarxa. Aquest vídeo correspon al programa sencer; si només voleu veure l’entrevista a Ramon M. Nogués aneu a aquí http://www.xiptv.cat/el-problema-de-gettier/capitol/l-x27-entrevista-ramon-n-nogues i un breu comentari sobre la transcendència a p’art, del mateix programa, a càrrec d’Amador Vega, aneu aquí http://www.xiptv.cat/el-problema-de-gettier/capitol/be-smart-amador-vega

Carrega'n més