Raquel Bouso, doctora en humanitats i especialista en religions, autora del llibre El zen (Fragmenta, 2008), va exposar la ponència “En el principi, la dona era el sol. Les dones en el budisme”, el dissabte 6 d’octubre a la VII Jornada Interreigiosa dels Amics dels Àngels que portava per títol «Dona i religió». L’activitat es desenvolupà a la Sala Auditori de la Fundació Joan Maragall (València 244, 1r, Barcelona).
La jornada, que es va portar a terme entre les 9:00 a 14:15h, coincidia amb l’Any Universal de la Dona.
Programa
09.00 – 09.15 h Lliurament de la documentació
09.15 – 09.30 h Benvinguda a càrrec de Marcel·lí Joan, director general d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, i Fina Armengol, presidenta de l’Associació
09.30 – 10.15 h DONES EN EL CRISTIANISME: Església Catòlica Dr. Rafael Méndez, rector de la Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels
10.15 – 11.00 h DONES EN L’ISLAM PENINSULAR Dra. Linda G. Jones
11.00 – 11.30 h Pausa – Cafè
11.30 – 12.15 h EN EL PRINCIPI, LA DONA ERA EL SOL – LES DONES EN EL BUDISME. Dra. Raquel Bouso
12.15 – 13.00 h DONES EN EL JUDAISME. Moriah Ferrus
13.00 – 13.45 h Taula Rodona amb tots els ponents
13.45 – 14.00 h Cloenda
Ponents
Rafael Méndez i Hellín: Teòleg. Rector de la Parròquia de la Mare de Déu dels Àngels de Barcelona, Catedràtic Emèrit de Microeconomia de la Universitat Ramon Llull. Membre del Consell resbiteral de l’Arquebisbat de Barcelona, Consiliari del moviment Christi Fideles Laici, Consiliari Diocesà de Fe i Cultura.
Linda G.Jones: És professora Ramón y Cajal en el Departament d’ Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra, on imparteix docència sobre la Història Medieval de Europa i sobre les minories religioses i ètniques. Les seves investigacions es focalitzen en la cultura religiosa d’ Al-Andalus i el Magreb (s. XII.XIV) i en la construcció de la masculinitat i la representació de distincions per gènere en l’Islam.
Raquel Bouso (Tarragona, 1973) és doctora en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra (2005) amb una tesi sobre la noció de vacuïtat en el filòsof japonès Keiji Nishitani. Actualment és lectora de filosofia en aquesta universitat i professora de religions asiàtiques en el Màster d’Història de les Religions de la Universitat de Barcelona i en l’ISCREB (Institut Superior de Ciències Religioses de Barcelona). És membre de la European Network of Buddhist-Christian Studies (ENBCS) i confundadora de l’European Network of Japanese Philosophy. Ha publicat diversos articles sobre cultura, filosofia i religió japoneses i traduccions com La religión y la nada de Keiji Nishitani (Siruela, 1999), Zen y filosofíade Shizuteru Ueda (Herder, 2004, en col·laboració), El Oriente de Heidegger de Carlo Saviani (Herder, 2004), Diálogos a una pulgada del suelo de James W. Heisig (Herder, 2005), El zen (Fragmenta, 2008), Hacia una filosofía del budismo zen de Toshihiko Izutsu (Trotta, 2009), Shinto el camino a casa de Thomas P. Kasulis (Trotta, 2012) i Zen (Fragmenta, 2012). És assessora de la col·lecció Sagrats i Clàssics de Fragmenta. Recentment ha coordinat el volum La filosofia japonesa en sus textos (Herder 2016).
Moriah Ferrus: Llicenciada en Filologia Hebrea per la Universitat de Barcelona i la Universitat de Haifa, Màster en Educació intercultural i Màster en Tradumàtica per la Universitat Autònoma de Barcelona. Treballa de mestra d’Educació Especial a l’Escola Pública Catalana. És membre de la (EAJP European Academy for Jewish Litugy). És khazan, cantant litúrgica a la sinagoga,especialitzada en el diferents ritus tant aixhenasites com sefardites. Actualment esta fent una recerca de reconstrucció del ritus jueu català.