Revista #80

Estiu 2022

Revista
7,28 
Subscripció paper anual
20,66 

Arriba l’estiu a Dialogal mentre el món es percep més fràgil que mai i hi ha qui en pronostica alguna mena de final. Des de temps antics, però, la fi del món ja s’ha intentat explicar des de la mirada de les ciències, les cultures o les religions. ¿Quin sentit han tingut, i tenen encara, els mites sobre la fi del món? Ho reflecteix Clara Fons i Duocastella a l’editorial, mentre que, a La Mirada, Jesús G. Pastor figura els inicis implícits en tot final. ¿De quin món parlem, quan parlem de la fi del món?

Al Diàleg, Carme Jordi i Oriol Quintana es pregunten quin lloc ocupa l’espècie humana en la creació i la situen en el marc de la seva pròpia finitud, en una conversa moderada per Míriam Cano. Al seu torn, Eulàlia Tort, a L’entrevista, es troba amb Natàlia Moragas Segura per aprofundir en la manera com els que han precedit entenien la fi del món, des de la cosmovisió de les cultures mesoamericanes. Per la seva banda, a Recerca, Marc Boada fa una mirada als últims temps per intentar definir quines extincions han definit l’era en què vivim actualment, ja batejada com a “antropocè” per alguns experts.

A l’A fons, Jordi Sidera repassa la manera com s’ha pensat el temps i els seus finals al llarg de la història, i Gemma Ventura se cita amb Josep Morell per comprendre l’anunci de la fi del món a partir de la lectura bíblica, a Trajectes. Paral·lelament, a l’Espai Fragmenta, Santiago Quijano ens acosta a l’autora Marie Balmary per donar a conèixer una mirada a la Bíblia des de la psicoanàlisi. A Obertures, Xavier Melloni obre les portes a confegir un nou món si el que tenim ha esdevingut impossible, i a ¿Un món amb ànima? Jordi Pigem es mira aquests finals des de la cosmovisió de les tradicions espirituals. En aquesta mateixa línia, Dídac Lagarriga presenta quatre autors que parlen de la necessitat d’escoltar un planeta que està viu, a Va de llibres.

El Clau de volta ens endinsa en una lectura de la fi del món des de la mitologia nòrdica, acompanyants per Rafael García Pérez, i El personatge del 80 és Glòria Armengol, de qui coneixem com va viure el final del seu món personal i el camí cap al renaixement, guiats per Núria Romay. Joan Burdeus, a la Filmoteca, parla d’un dels films més vistos en els últims temps, Don’t look up, i al Qüestionari coneixem l’escriptora Núria Perpinyà, autora de Diatomea. Per la seva banda, l’A tempo ens apropa a la veu del qawwali indostànic Nusrat Fateh Ali Khan, ara que ha fet vint-i-cinc anys de la seva mort.

David Lama, des del Finestra d’Art, presenta la seva obra immersiva, que permet experimentar de manera directa la trobada amb l’altre. També coneixem Paula Silva, que reivindica una nova manera d’alimentar-nos que ens porti a la reconciliació amb la Terra, a Cuina. I, per acabar, la secció Petit Dialogal arriba carregada de recomanacions per acompanyar el creixement dels més petits, i a l’article central desvetllem alguns dels mètodes que Anna Manso posa en pràctica per encomanar la passió per la lectura als més petits.

Tot això i molt més al Dialogal d’estiu.