Revista #74

Hivern 2020

Revista
7,28 
Subscripció paper anual
20,66 

Hivern 2020. El número 74 de Dialogal fa una incursió en al realitat virtual, aquella mena de pharmakon que, en funció de la dosi, es pot convertir en monstre o meravella, com apunta Clara Fons a l’Editorial. En una societat on la tecnologia cada cop ocupa més debats públics i més consum personal, Josep M. Ganyet dedica l’A fons a pensar en la realitat virtual després de la realitat virtual, o quines són les nostres aspiracions després d’haver consolidat certes tecnologies que l’utilitzen. Sobre la relació potencialment terapèutica de la realitat virtual, trobem diverses aproximacions: José Manuel Bobadilla ens mostra la Recerca de la realitat virtual i el procés de dol i Manuel Antonio Fernández ens acosta al tractament neuropsicològic de fòbies a través de realitat augmentada al Batec.

Però com hem dit, la realitat virtual també té les seves limitacions; Josep Giribet ens mostra el seu taló d’Aquil·les a Finestra d’art i Gemma Marfany ens parla dels problemes de l’edició genètica i dels seus objectius, així com  de les possibles conseqüències de la seva aplicació a l’Entrevista.

Avui més que mai, la relació entre presència física i presència virtual, com diu Xavier Melloni a Obertures,  perfila les nostres vides. Aquesta onada de digitalització obre grans qüestions filosòfiques com el mateix concepte de vida. Aquesta ha canviat molt en els darrers anys i cal escoltar i posar en valor les experiències viscudes de tantes persones que hi han posat la seva petja, ens diu Laia de Ahumada a l’Altaveu. Aquesta vida que ara qüestionem no és mera supervivència, és quelcom més. Què? Aquest és el tema del Diàleg entre Jordi Graupera, Teresa Forcades i Jordi Pigem. Una vida que cada cop més integra una visió ecològica i la nostra relació amb el camp, com trobem al Naturalment.

La vida també la conformen la cultura i els elements rituals. Adrià Pujol fa una anàlisi sobre el dejuni al Clau de volta; i el grup AUDIR ens acosta a la cuina que alimenta l’ànima. L’A tempo, signat per Jordi Urpí, i L’espai Fragmenta, de la mà d’Iris Parra, ens fan dues propostes musicals; el primer sobre la música sefardita i el segon sobre el llibre Música i inspiració. Al Va de llibres, Anna Punsoda narra les relacions entre el cos i els mecanismes de control, i a la Filmoteca Joan Burdeus s’enfronta a Christophen Nolan. La mirada, Jesús G. Pastor, amb cita de Nietzsche i el Personatge, dedicat a Ramon M. Nogués, completen el número.

Com sempre, el Petit Dialogal arriba carregat de recomanacions per l’educació dels més petits, amb un article central a càrrec d’Eloi Biosca. Tot això i molt més al Dialogal d’hivern.