Srebrenica: quan Europa va (tornar a) tocar fons

Text i fotografia: David Casals

A finals d’aquest estiu, quan es va produir la brutal “operació” de l’exèrcit de Birmània contra el poble rohingya, la comunitat internacional mirava cap a una altra banda. Quelcom similar va passar al cor de la vella Europa, als Balcans, en les múltiples guerres posteriors a la desintegració de Iugoslàvia, entre 1991 i 1995. 

L’estiu d’aquell any, després de dues matances vergonyoses a Bòsnia i Hercegovina, un atac amb projectils de morter al mercat de la capital, Sarajevo, va causar la mort de 43 civils. Els fets més greus van tenir lloc al nord del país, a Srebrenica, l’11 de juliol de 1995: les forces militars i paramilitars iugoslaves i serbobosnianes van cometre un genocidi pel qual moriren 8.372 homes musulmans, segons les darreres investigacions. Srebrenica no aixeca cap des de la tragèdia. Abans de la guerra, era una ciutat pròspera, amb gairebé 43.000 habitants, fàbriques i un reputat balneari. Avui, és un municipi de 15.000 habitants on els vestigis de la guerra són encara evidents.

A sis quilòmetres de Srebrenica, a Potocari, hi ha un memorial, inaugurat l’any 2003, on reposen les restes dels homes assassinats que han estat localitzats i identificats. L’indret és majoritàriament visitat pels familiars de les víctimes, i, malgrat que ja han passat més de dues dècades de la tragèdia, el complex segueix suscitant polèmica entre la població local. 

Cada 11 de juliol es fa un acte en record de les víctimes, i els assistents segueixen necessitant escorta policial per evitar disturbis. Srebrenica té, des de la tardor de 2016, un alcalde serbi que ha negat, en diferents ocasions, que la matança es pugui qualificar de genocidi, perquè només van morir homes, tret d’una dona.

Davant del cementiri, hi ha un complex museístic a dins d’una antiga fàbrica, on, el juliol de 1995, hi havia les tropes neerlandeses que, en teoria, havien de protegir la població de la zona després que l’ONU la desmilitaritzés. Els cascos blaus dels Països Baixos van ser incapaços d’evitar la matança, la més greu que ha tingut lloc a Europa des de la Segona Guerra Mundial. 

Memorial del Genocidi de Srebrenica
Potocari 75430 Bòsnia i Hercegovina

387 56440826 (Direcció) 
387 56440082 (Visites) 
Fax: +387 56440874 

info@potocarimc.org

Entrada gratuïta

Web (inclou versió en castellà): http://www.potocarimc.org


Relacionados