
Primavera 2025
Dialogal 91 aborda el messianisme des d’una dimensió històrica, política, filosòfica i artística. En una època de lideratges mundials forts i de disseminació del sagrat en mil llocs, parlem de vells i nous profetes que són plens de llums i ombres. Quines lectures cal fer-ne? Quins lideratges obren camí? Quins el desfan?
El número inclou articles que actualitzen el terme, com el retrat que Gemma Ventura fa de José María Sánchez, que es defineix a si mateix com a naturòpata holístic. Gabriela Serra i Aleix Clarió debaten sobre els lideratges de partit enfront dels lideratges naturals. Joan Safont entrevista Xavier Torrens, una autoritat en la recerca sobre el populisme i l’extrema dreta, que ens desgrana els budells del nacionalpopulisme. Jordi Graupera mira enrere i ens defineix la història de Catalunya com la història d’un antimessianisme obstinat i arrelat en un concepte de llibertat. Júlia Bacardit obre novament les mires del món per parlar-nos de persecucions religioses i de la caducitat d’alguns lideratges espirituals i polítics. La pensadora Sira Abenoza signa el reportatge central del número preguntant-se amb quin propòsit busquem un messies. Ramon Sarró Maluquer, catedràtic d’Antropologia a la universitat d’Oxford, exposa els trets que l’acadèmia ha identificat en tots i cadascun dels profetes. Tanca el número Antonio Turiel, doctor en Física Teòrica per la Universitat Autònoma de Madrid, qui exerceix de profeta incòmode.
I, novament a cavall de la cultura i l’espiritualitat, els articles i reportatges de Berta Galofré Claret, Maria Garganté, Joan Magrané, Xavier Melloni, Adrià Pujol i Anna Punsoda. Arriba la primavera, arriba Dialogal.