Revista #76

Estiu 2021

Revista
7,00 
Subscripció paper anual
20,66 

L’estiu arriba a Dialogal posant en diàleg el binomi radicalitat – radicalisme. ¿Quin lloc ocupa la radicalitat en les nostres societats? ¿Com és l’actitud d’aquell que creu o lluita per algun motiu fins a l’extrem sense perdre l’horitzó de diàleg amb l’entorn? ¿En quin moment les tendències radicals perden l’horitzó de sentit que les havia impulsat i esdevenen radicalisme? Hi reflexiona Clara Fons i Duocastella a l’Editorial, des d’on ens convida a obrir-nos radicalment a l’altre. També La Mirada de Jesús G. Pastor obre el número d’estiu convocant-nos a encetar camins que deixin enrere la crossa del que ja coneixem.

Al Diàleg, Míriam Cano modera una conversa entre els activistes Carles Vallejo i Alaaddine Azzouzi, que posen sobre la taula les violències estructurals inherents a la lluita pels drets socials. I al Recerca coneixem quines són les causes socials que desencadenen el camí cap a l’extremisme, mentre que l’A fons fa un treball de camp i analitza els processos de radicalització des de dins, posant sobre la taula el cas més sever viscut recentment a casa nostra: el dels joves de Ripoll, autors dels atemptats del 17-A. I Eulàlia Tort, a L’Entrevista, conversa amb Gladis Victoria Vargas sobre la radicalitat de perdonar.

En aquest número estrenem la secció Trajectes, a càrrec de Gemma Ventura, amb una entrevista pòstuma a Arcadi Oliveres, la vida del qual ha estat i és un exemple de lluita radical pel bé comú. També parlem de l’expressió de la radicalitat a través de l’art a El Personatge, on coneixem l’actriu Ada Vilaró i el seu anhel de transformació constant, i al Finestra d’Art ho fem amb la rapera Miss Raisa «immigrant, dona i trencadora». A la secció Clau de Volta, Francesc Torradeflot reflexiona sobre el diàleg entre religions i conviccions com a camí radical cap a la pau, mentre que al Va de Llibres descobrim diverses mirades cap a la fe des de l’òptica de la pluralitat i el diàleg interreligós.

A ¿Un món amb ànima?, Jordi Pigem segueix desgranant les vicissituds del món postpandèmic i es pregunta on queden la salut social, mental i espiritual en un moment en què preval la cura de la salut corporal. I Xavier Melloni, a Obertures, ens parla de les petites morts quotidianes i de la radicalitat de viure amb alegria el fet de saber-nos finits. A l’Espai Fragmenta coneixem la vida viscuda en clau profètica i mística de Simone Weil, a propòsit de la novetat editorial La gravetat i la gràcia (2021), que s’ha traduït per primer cop al català.

Ada Parellada, a la secció Cuina, ens fa descobrir la radicalitat a l’abast de tots amb un article sobre el reaprofitament i el valor dels aliments. Per la seva part, l’A tempo fa un recorregut per les músiques del Camí de Sant Jaume, en aquest Any Sant Jacobeu, mentre que la Filmoteca s’acosta a la vida nòmada a través de la pel·lícula Nomadland (2020), i al Qüestionari coneixem una mica més l’esperit viatger de Flavia Company. Finalment, la secció Petit Dialogal ens acompanya per fer front els discursos d’odi a internet i les xarxes socials, i com sempre arriba carregada de recomanacions per acompanyar el creixement dels més petits.

Tot això i molt més al Dialogal d’estiu.