Intimitats en la infància

Júlia Sánchez Andreo

Intimitat fusional

Sovint, del primer espai d’intimitat en diem mare. La intimitat comença amb l’experiència de fusió amb aquella persona que t’ha gestat i parit. Amb aquella persona que t’acull i t’alleta, amb aquelles persones que et cuiden des dels primers dies de vida i esdevenen espai propi.
Els nadons creixen en salut en la mesura que estan continguts dins d’aquest espai nutrici que els sustenta i alimenta en tots els sentits: amb la dolça i calenta llet materna, però també amb la calor corporal, amb les olors, la veu, la mirada, l’abraçada, la disponibilitat.
Així doncs, en els primers temps de vida, per cuidar la seguretat profunda de l’infant, hem de cuidar el contacte estret, la disponibilitat íntima i continuada de les figures que el maternen o el paternen, sabent que tenir cura dels infants és també tenir cura de les mares i les persones que els cuiden.
Amb els mesos, altres persones s’incorporaran a aquesta ingent tasca de contenir la vida en els seus inicis. Així, altres cuidadores habituals de la criatura seran fonts imprescindibles de contenció i nutrició. La continuïtat i la qualitat d’aquests vincles primaris afavoreixen la construcció profunda de la intimitat afectiva dels infants.

Les parts íntimes

El cos dels infants i de totes nosaltres és un conjunt, una integritat. Però, quan l’anomenem, quan el reconeixem i hi entrem en contacte, hi ha zones del cos dels infants que sovint impliquen silenci, negació, exageració. Si us hi fixeu, ens costa anomenar els genitals. El que no s’anomena no existeix. El que no s’anomena pot esdevenir finalment invisible, pot interpretar-se com a incorrecte, dolent.
Anomenar els genitals des del naixement afavoreix l’alfabetització corporal completa. Anomenar amb claredat i franquesa facilita la comprensió i allibera de judicis i pressupòsits. Anomenar les parts íntimes del cos, la vulva, el penis, l’anus i els pits, sense eufemismes, burles ni insults, amb les paraules correctes i concretes, facilita la promoció de la salut i el reconeixement dels cossos sexuats com a cossos possibles, correctes, respectables.


Relacionats