Jordi Pascual Mollá, periodista
____________
¿El qüestionament a l’Església catòlica a Catalunya és una crisi de fe? ¿A què és degut? ¿Els escàndols que envolten la institució expliquen per si sols la dificultat per arribar al jovent? ¿Quins canvis ha de fer el cristianisme catòlic per recuperar força? En aquesta conversa, sorgeixen molts reptes, presents i no assolits, com la plasmació pràctica dels postulats del Concili Vaticà II. Amb una religiosa eclèctica, com ella mateixa es defineix, i un capellà que prefereix ser tractat d’activista, aquest diàleg esdevé una reflexió sobre la fe, sobre com han canviat el país i l’Església, sobre l’Església progressista que mamava de la teologia de l’alliberament i sobre la mirada conservadora que sembla més present que mai als estaments eclesiàstics.
Enric Canet: Escolapi, capellà i llicenciat en Ciències Biològiques, i màster en Polítiques Socials i Acció Comunitària. És director de Relacions Ciutadanes del Casal dels Infants del Raval. Lamenta que les parròquies hagin deixat de cohesionar els barris.
Gemma Morató: Religiosa dominica de la Presentació, doctora en Humanitats, llicenciada en Teologia Moral i Periodisme, i professora de Periodisme a Blanquerna i de Teologia a l’ISCR Don Bosco. Dirigeix el Projecte Maria, Reina de la Pau a Barcelona. Veu el sínode 2021-2024 com una possibilitat d’obertura i transformació de l’Església.
***
¿La religió i l’espiritualitat estan en retrocés?
Gemma Morató: Primer diferenciaria la religió de l’espiritualitat. Si ens centrem en la religió, caldria preguntar-nos quines religions i confessions. Al nostre país hi ha religions en retrocés, sí. Pel que fa a l’espiritualitat, tothom en té i la busca. És més que necessària.
Enric Canet: Les religions sempre són patriarcals, dominants i deixen al marge molta gent. Al nostre país, molta gent veu inadmissible que el paper de la dona estigui supeditat al de l’home a la religió catòlica. Les noves generacions de dones, però també d’homes, no accepten aquestes estructures. Hi ha dades clares del retrocés: el 2011 el 20% dels casaments es feien per l’Església i el 2021 n’eren el 10%. L’espiritualitat cristiana és en relació amb l’altre. És a dir, en relació amb Déu, que és l’altre. Aquesta és una sensibilitat que els joves d’ara tenen més, tant pel que fa als altres éssers com a la natura.