La col·lecció Deu Manaments ja és completa amb No consentiràs pensaments impurs, un assaig que també cal celebrar per ser l’obra debut de Sira Abenoza. L’autora, acompanyada del filòsof Joan-Carles Mèlich, presentaran el llibre a La Central del Carrer Mallorca.
📍 Llibreria La Central (Carrer Mallorca 237, Barcelona).
📆 18 de novembre, 19:00h
🎟️ Accés lliure
***
No consentiràs pensaments impurs és la camisa de força perfecta. Segons la filòsofa Sira Abenoza, aquesta ordre de vigilància interior ens planteja un mandat impossible perquè pensar vol dir pensar lliurement, equivocadament, impurament. En un assaig profund, intel·ligent i amè, Abenoza exposa les conseqüències de voler eliminar la impuresa pròpia de la naturalesa humana –sobretot quan, com passa en els nostres dies, aquesta noció de puresa es trasllada de l’esfera moral a l’esfera de l’estètica. Volent ser extremament purs i perfectes no només som neuròtics i infeliços, sinó que excloem de la comunitat tots aquells que no compleixen amb les exigències de pulcritud i bellesa que dicten els ideals actuals.
***
Sira Abenoza (Igualada, 1980) és amant de les impureses i col•leccionista d’imperfeccions. És professora del Departament de Societat, Política i Sostenibilitat d’ESADE (URL) i directora del Programa Vicens Vives. Doctora en filosofia per la UB, especialitzada en diàleg socràtic com a mètode per formar professionals i ciutadans crítics. Fundadora de l’Institut de Diàleg Socràtic, el seu treball es pot veure als documentals Filosofia a la presó i In dialogue. Actualment dirigeix La Casa dels Clàssics, institució dedicada a la divulgació de la literatura clàssica universal.
Joan-Carles Mèlich (Barcelona, 1961) és doctor en filosofia i lletres per la UAB. L’any 2015 inicia, amb La lectura com a pregària, la publicació dels seus Fragments filosòfics, que tenen la seva continuació en La prosa de la vida. El 2018 va publicar Contra els absoluts, un llibre de converses amb l’editor Ignasi Moreta, i el 2019 La religió de l’ateu, el 2022 La experiencia de la pérdida i el 2023 La condición vulnerable. També ha estat un dels curadors del llibre Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch (Fragmenta). A Fragmenta també dirigeix la Biblioteca de Pensament Contemporani. La lliçó d’Auschwitz, editada originalment per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, ha estat reeditada recentment per Fragmenta.