Jordi Pigem, autor de a trilogia Tècnica i totalitarismePandèmia i postveritat i Consciència o col·lapse, protagonitzarà novament un recés filosòfic, de l’11 al 13 d’octubre del 2024, a la Fundació La Plana, a Santa Maria d’Oló. L’activitat és organitzada per Cura Sui Cura Mundi. Cal inscripció.

Igualment com en les darreres trobades, les qüestions que tractarem dependran en gran mesura de les inquietuds dels participants i de l’actualitat del moment. Combinarem la presentació d’aspectes clau del que realment sabem, a partir del coneixement científic d’avantguarda i del més destacable de les tradicions filosòfiques i espirituals, evitant els dogmatismes i centrant-nos en el diàleg a partir de l’experiència pròpia. Hi haurà també espais per a la interioritat i la contemplació, i sessions de ioga (opcionals) de bon matí.

Entre els temes que tractarem hi ha:

  • Postveritat i manipulació en el món d’avui.
  • La pandèmia, les seves repercussions i les noves iniciatives per aprofitar les declaracions de pandèmia com a esquer per promoure el control, la deshumanització i la concentració de poder.
  • La nova onada de tecnologies d'”intel·ligència artificial”. La I.A. com a Invasió Algorítmica.
  • La dependència que genera la tecnologia, aprofitant el recent llibre Tècnica i totalitarisme: Digitalització, deshumanització i els anells del poder global.
  • La pandèmia i les seves repercussions (socials, individuals, polítiques, econòmiques, filosòfiques, etc.)
  • Postveritat i manipulació en el món d’avui.
  • Una visió filosòfica de les alternatives al nostre present, a partir de les reflexions desenvolupades per Jordi Pigem i altres autors del seu entorn (inclosa la nova visió de la ment i la realitat desenvolupada pel psiquiatra i filòsof Iain McGilchrist a la seva recent obra monumental The Matter with Things)
  • El valor de cada moment de l’existència humana.
  • Aprofundir en l’autoconeixement.
  • Compartir experiències i generar sinèrgies.

* Per assistir-hi, no cal haver participat en les anteriors trobades

Consciència o col·lapsePigem mostra que hi ha dos estils de coneixement bàsics en la ment humana: la ment algorítmica, que ens mena a un món de control, deshumanització i manca de sentit, i la ment holística, que ens obre a un món més ple d’humanitat, de vida i d’encís. Aquests dos estils de coneixement ens ajuden a orientar-nos i a trobar sentit en l’Aquí i Ara.

Amb Consciència o col·lapseJordi Pigem tanca la trilogia que inclou Tècnica i totalitarisme (2022) Pandèmia i postveritat (Fragmenta, 2021).