Joan Gómez i Segalà

Laïcitat, religions i prejudicis

L’àmbit religiós és un camp molt viu i molt actiu, i alhora globalment desconegut. Paradoxalment, aquesta desconeixença és àmpliament compartida per les persones religioses i les que no s’hi consideren. En aquest debat abunden tòpics tan corrents com la immutabilitat de les religions, l’aconfessionalitat de l’Estat, la laïcitat de l’escola pública, el diàleg com a base per a la resolució de conflictes o la preeminència del dret a la salut per sobre del dret de llibertat religiosa, entre molts d’altres. Aquests llocs comuns o bé són falsos o bé no tenen les derivacions que se’ls atribueixen habitualment. Mentre que la fe és una qüestió privada, la religió té repercussió en gairebé tots els àmbits: educació, sanitat, serveis socials, serveis funeraris, serveis penitenciaris, seguretat, treball, alimentació, consum, cultura, fiscalitat, etc. La legislació protegeix la llibertat religiosa, però queda en paper mullat quan els nostres prejudicis n’impedeixen l’exercici quotidià i normalitzat. Aquest llibre parteix de la convicció que la llibertat religiosa no és un privilegi de les persones i les comunitats religioses, sinó la base perquè ningú no s’imposi sobre els altres: ni els religiosos ni la resta.

Autor Joan Gómez i Segalà

Joan Gómez i Segalà (Barcelona, 1973) és llicenciat en sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona.

Va coordinar l’elaboració del mapa religiós de Catalunya amb l’equip «Investigacions en Sociologia de la Religió» d’aquesta mateixa universitat. Del 2004 al 2020 va ser tècnic especialista de la Direcció General d’Afers Religiosos de la Generalitat de Catalunya, des d’on va coordinar la Guia per al respecte a la diversitat de creences als centres educatius de Catalunya. És coautor del llibre Les altres religions. Minories religioses a Catalunya (Mediterrània, 2004). Ha sigut vicepresident de Justícia i Pau i ha col·laborat amb diverses universitats i mitjans.

Actualment, treballa al Servei d’Informació, Difusió i Estudis de la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

A Fragmenta ha escrit Laïcitat, religions i prejudicis (2023).

 

Ressons

Carrega'n més

Notícies

Carrega'n més

Vídeos

Cooperació al Camerun i diversitat religiosa

A partir del miunut 8:38 s’entrevista el sociòleg Joan Gómez i Segalà, autor de Laïcitat, religions i prejudicis,. Coneixem la diversitat religiosa? Com es tracta aquesta diversitat a les escoles i instituts? Quins estereotips tenim dels creients i les religions? El vídeo […]