Opera Omnia Raimon Panikkar

Raimon Panikkar (Barcelona, 1918 – Tavertet, 2010) és el pensador català contemporani més reconegut internacionalment. Doctor en filosofia, en ciències i en teologia, el seu pensament al voltant del diàleg intercultural i interreligiós, desplegat en més de cinquanta llibres i en més de mil cinc-cents articles, ha merescut la celebració de congressos monogràfics i ha estat estudiat per una quarantena de tesis doctorals. Professor en diverses universitats d’Europa, l’Índia i els Estats Units, el 1946 és ordenat sacerdot catòlic. Trepitja l’Índia per primer cop el 1954: «Me’n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno buddhista, sense haver deixat mai de ser cristià.» Entre 1964 i 1971 reparteix el seu temps entre Varanasi, Roma i la Universitat de Harvard. De 1971 a 1987 és catedràtic del Departament d’Estudis Religiosos de la Universitat de Califòrnia. A mitjan anys vuitanta s’instal·la a Tavertet, on impulsa la Fundació Vivarium (avui Fundació Vivarium Raimon Panikkar). Entre els nombrosos reconeixements que ha rebut destaquen el Premi Memorial Joan XXIII per la Pau, la Creu de Sant Jordi, el doctorat honoris causa per les universitats de les Illes Balears, Tübingen, Urbino i Girona, el títol de Cavaller de les Arts i les Lletres concedit pel Govern francès, i la Medalla de la Presidència de la República Italiana.

La seva obra és extensa. I multilingüe. Al llarg de gairebé setanta anys va escriure i publicar directament en català, castellà, anglès, francès, italià i alemany, i va revisar i reelaborar a fons les traduccions dels seus llibres. Els darrers anys de la seva vida, Panikkar els va dedicar a dissenyar les seves obres completes: va reordenar temàticament tot el seu llegat escrit i va deixar redactades les introduccions de cadascun dels volums.

L’Opera Omnia Raimon Panikkar constitueix la gran oportunitat de disposar de tot el pensament de Panikkar per escrit, de manera ordenada, actualitzada i en català, amb les últimes correccions de cada text i amb nombrosos escrits que no havien estat mai difosos entre nosaltres.

I. MÍSTICA I ESPIRITUALITAT

  1. Mística, plenitud de vida
  2. Espiritualitat, el camí de la vida

II. RELIGIÓ I RELIGIONS

III. CRISTIANISME

  1. La tradició cristiana
  2. Una Cristofania

IV. HINDUISME

  1. L’experiència vèdica. Mantramanjari
  2. El Dharma de l’Índia

V. BUDDHISME

VI. CULTURES I RELIGIONS EN DIÀLEG

  1. Pluralisme i interculturalitat
  2. Diàleg intercultural i interreligiós

VII. HINDUISME I CRISTIANISME

VII. VISIÓ TRINITÀRIA I COSMOTEÀNDRICA: DÉU, HOME I COSMOS

IX. MISTERI I HERMENÈUTICA

  1. Mite, símbol, culte
  2. Fe, hermenèutica, paraula

X. FILOSOFIA I TEOLOGIA

  1. El ritme de l’Ésser. Les Gifford Lectures.
  2. Pensament filosòfic i teològic.

XI. SECULARITAT SAGRADA

XII. ESPAI, TEMPS I CIÈNCIA

MISCEL·LÀNIA
(conferències, lliçons, pròlegs, poesia…)

FRAGMENTS D’UN DIARI