La llagosta de mar, la de les antenes llargues i espinoses, és un animal tou i suau que viu a dins d’una closca rígida. Aquesta closca no creix ni es fa gran. No s’expandeix. La part interior, en canvi, sí que ho fa. A mesura que la llagosta creix, se sent incòmoda dins la closca, pressionada per la cuirassa que la limita. Lluny de conviure amb aquesta incomoditat, quan la llagosta sent la pressió, va a recer, es treu la closca i en produeix una de nova. Més gran, feta a mida. Al cap d’un temps, la closca nova, al seu torn, li torna a anar justa, petita, i l’oprimeix. Llavors la llagosta, instintivament, torna a treure’s la closca per estrenar-ne una altra.
La revista Dialogal està compromesa amb els canvis de closca i hi posa interès. Està atenta a les transformacions més senzilles i a les més complexes; a les personals i a les socials. A totes les realitats o perspectives que canvien, que es modifiquen, que muten per acomplir el creixement. Perquè pensem que totes ens ajuden a viure des de l’autenticitat, l’obertura i l’empatia en aquest món que sabem, indubtablement, amb ànima.
El filòsof Byung-Chul Han explica que voler aconseguir una societat del benestar i trobar-nos immersos en el cansament crònic, el ritme extenuant de les agendes o la superacceleració de la informació és, una paradoxa. Certament, ho és. A manera de contrapunt, Ramon Maria Nogués aporta els nous descobriments en el camp de la neurobiologia i constata que moltes pràctiques espirituals (connectades en gran mesura amb les religions) promouen clarament la salut cerebral i mental. Tot un gir en el món científic. Hilario Ibáñez demostra, per la seva banda, que estem assistint a l’aparició d’una nova manera de viure la dimensió espiritual.
Són tres reflexions lúcides. Tres canvis de closca. Només tres, dels múltiples que posa de manifest aquest Dialogal 58.
Que la desídia, la mandra o la por no entrebanquin la necessitat que sentim d’esberlar la closca. I que la creativitat, el diàleg i l’esperit crític ens ajudin a donar-hi la millor forma en cada lloc i en cada moment.
Clara Fons i Duocastella
Directora de Dialogal