En un article a Núvol, l’editor de Fragmenta ha obert el debat sobre la genuïnitat de l’article neutre lo, que Fabra no va homologar normativament. Quim Monzó i Eva Piquer han donat suport, a les xarxes socials, a la proposta de Moreta. Fa dos anys, Moreta ja va fer arribar la seva proposta a la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.
Ignasi Moreta, doctor en Humanitats i editor de Fragmenta, argumenta: «Hi ha problemes lingüístics creats per la interferència d’una llengua veïna. N’hi ha de creats per la ignorància o la desídia dels mitjans de comunicació, dels docents i de la població en general. I n’hi ha de creats per la normativa. El lo neutre és un exemple claríssim de problema creat per la normativa.» Moreta repassa l’ús neutre de l’article abans de Fabra, fa veure que la proposta normativa de Fabra resol un problema però en crea un altre, i acaba amb una proposta molt matisada:
«L’IEC ha d’acceptar explícitament el lo en contextos orals; els lingüistes haurien d’emprendre estudis sòlids que ens permetessin destriar amb arguments científics de pes quins usos del lo neutre cal acceptar i quins no; i, fet això, uns quants editors, correctors, autors i traductors ens hauríem de posar d’acord per redimir els usos del lo que ho mereixen i emprar-los amb naturalitat; la benedicció de l’IEC serà el punt final de l’itinerari (les institucions sempre van darrere la societat, no pas davant). Som a les beceroles del procés, però si ens ho proposem, en dos o tres anys podríem fer passos de gegant.»
La proposta de Moreta està generant un intens debat. El digital cultural ha publicat l’article (el més llegit avui a Núvol) juntament amb altres intervencions: a favor (Pep Coll i Oriol Fuster i Cabrera), en contra (Joan-Carles Martí i Casanova i Jaume Macià) i recapituladores (Bernat Puigtobella). Eva Piquer es va pronunciar ahir a favor de la proposta de Moreta, i avui ho ha fet Quim Monzó.