Joan-Carles Mèlich

La lectura com a pregària

Fragments filosòfics I

«M’agrada llegir apassionadament i que la meva lectura no quedi capturada per una pedagogia, per unes regles, per unes normes morals, polítiques, jurídiques o religioses. M’agrada llegir infidelment, caminar del text al quadern, de l’ortodòxia a l’heterodòxia, de la repetició a la interpretació, del significat al sentit. Per mi, llegir és un ofici i un ritual.»

El filòsof Joan-Carles Mèlich aplega en aquest llibre un total de 262 «fragments filosòfics» procedents dels seus quaderns de notes. Es tracta d’una reflexió sobre la lectura, l’escriptura, la distinció entre moral i ètica, el sentit, Déu, l’infern, la compassió, la intimitat, la finitud, el desig, el perdó, les víctimes, la mort…, en un gènere que defuig les categories i opta per les escenes, les imatges, les metàfores. Mèlich ens ofereix, en definitiva, «un pensament fragmentari, obert, no sistemàtic, contrari a la lògica metafísica».

Autor Joan-Carles Mèlich

Joan-Carles Mèlich (Barcelona, 1961) és doctor en filosofia i lletres per la Universitat Autònoma de Barcelona, on exerceix de professor titular de filosofia de l’educació. Entre els seus llibres, destaquen Filosofía de la finitud (Herder), La lliçó d’Auschwitz (Publicacions de l’Abadia de Montserrat), Ética de la compasión (Herder) i Lógica de la crueldad (Herder). Des de fa quinze anys s’ha dedicat a elaborar una «filosofia antropològica de la finitud» en les seves diverses expressions: el cos, el símbol, l’alteritat, la memòria, el desig, la contingència, el silenci i la mort. L’any 2015 va iniciar, amb La lectura com a pregària, la publicació dels seus Fragments filosòfics a Fragmenta, que tenen la seva continuació en La prosa de la vida. El 2018 va publicar Contra els absoluts, un llibre de converses amb l’editor Ignasi Moreta, i el 2019 La religió de l’ateu, el 2022 La experiencia de la pérdida i el 2023 La condición vulnerable. També ha estat un dels curadors del llibre Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluís Duch (Fragmenta). A Fragmenta també dirigeix la col·lecció Biblioteca de Pensament Contemporani des de la seva creació, el 2021.

Ressons

Carrega'n més

Notícies

Carrega'n més

Vídeos

Booktrailer del llibre “La lectura com a pregària”, de Joan-Carles Mèlich

Joan-Carles Mèlich publica La lectura com a pregària. Fragments filosòfics I (Fragmenta, 2015). Es tracta d’un llibre que conté 262 «fragments filosòfics»: un tipus de text breu —tot i que no simplement aforístic— mitjançant el qual el filòsof s’adreça directament al lector sense l’habitual mediació d’un aparat erudit. El llibre és el primer volum d’un projecte filosòfic que es desplegarà els propers anys, i que l’autor anomena «Fragments filosòfics».

“Ètica de la compassió”, amb Victòria Camps i Joan-Carles Mèlich

Dijous dia 22 de gener de 2015, a les 19.30 h, se celebrà l’activitat “Ètica de la compassió”, dins el cicle Diàlegs de Pedralbes. Hi intervindran Victòria Camps, catedràtica emèrita de filosofia moral i política de la UAB, i Joan-Carles Mèlich, doctor en filosofia i lletres i professor a la UAB, moderats per Francesc Torralba, doctor en filosofia i teologia, catedràtic de filosofia de la URL. L’acte es desenvolupà al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes.

 

Carrega'n més