La col·lecció Deu Manaments ja és completa amb No consentiràs pensaments impurs, un assaig que també cal celebrar per ser l’obra debut de Sira Abenoza. L’autora, acompanyada de la filòsofa i investigadora Begoña Román, participarà en la conversa Elogi de la impuresa, una trobada que ens servirà per reflexionar sobre la tirania de la perfecció, el viratge de la puresa moral cap a l’optimització estètica, i sobre com això últim fa brollar el menyspreu cap a aquells que queden fora de certs criteris o paràmetres. El diàleg abordarà els viaranys per on ens mena aquest context, com serien les implicacions bioètiques, l’optimització de les potencialitats a través de la ciència, o l’obsessió per no envellir i per allargar la vida a qualsevol preu.

📍 Ateneu Barcelonès (Carrer de la Canuda, 6, Ciutat Vella, 08002 Barcelona).

📆 30 de gener, 18:30h

🎟️ Accés lliure

***

No consentiràs pensaments impurs és la camisa de força perfecta. Segons la filòsofa Sira Abenoza, aquesta ordre de vigilància interior ens planteja un mandat impossible perquè pensar vol dir pensar lliurement, equivocadament, impurament. En un assaig profund, intel·ligent i amè, Abenoza exposa les conseqüències de voler eliminar la impuresa pròpia de la naturalesa humana –sobretot quan, com passa en els nostres dies, aquesta noció de puresa es trasllada de l’esfera moral a l’esfera de l’estètica. Volent ser extremament purs i perfectes no només som neuròtics i infeliços, sinó que excloem de la comunitat tots aquells que no compleixen amb les exigències de pulcritud i bellesa que dicten els ideals actuals.  

***

Sira Abenoza (Igualada, 1980) és amant de les impureses i col•leccionista d’imperfeccions. És professora del Departament de Societat, Política i Sostenibilitat d’ESADE (URL) i directora del Programa Vicens Vives. Doctora en filosofia per la UB, especialitzada en diàleg socràtic com a mètode per formar professionals i ciutadans crítics. Fundadora de l’Institut de Diàleg Socràtic, el seu treball es pot veure als documentals Filosofia a la presó i In dialogue. Actualment dirigeix La Casa dels Clàssics, institució dedicada a la divulgació de la literatura clàssica universal.

Begoña Román (Petrel, 1965) és professora agregada a la Facultat de Filosofia de la UB. Co-cordinadora del grup consolidat de recerca de la Generalitat de Catalunya Aporia: Filosofia contemporània, Ètica i Política. La recerca en ètica aplicada la fa en diàleg, i per això moltes de les seves publicacions són amb col·legues i des de la interdisciplinarietat. Presideix el Comitè d’Ètica de Serveis Socials de Catalunya. És vocal del Comitè de Bioètica de Catalunya, del Comitè per la integritat en la recerca de Catalunya, del Comitè d’ètica assistencial i del Comitè d’ètica de la recerca amb medicaments, ambdós de l’Hospital Clínic de Barcelona.