La poeta Maria Sevilla, autora de No desitjaràs els béns del proïsme, dirigirà el curs “Desmesurada finitud: polítiques i poètiques del límit”, que se celebrarà del 6 de novembre al 18 de desembre del 2024, de 18:30 h a 20 h, a la llibreria  La Central del Raval (Elisabets 6, Barcelona). Cal inscriure-s’hi.

Sovint diem, com Madonna, que el món en què vivim és un món materialista, i fem servir aquesta paraula com a sinònim de consumistaindividualista vanitós. La veritat, però, és que el món en què vivim és un món podrit de capitalisme, i el capitalisme és un gran deliri de desmaterialització. Així doncs, i contra el desig d’acumulació infinita a què ens empeny el capital, aquest curs proposa un repàs per alguns dels mecanismes que ens ofereix la literatura per tal d’entendre el límit no com a constricció, sinó com a instància de llibertat. Al curs s’hi veurà, per tant, narratives del límit i poètiques del límit, i s’acabarem amb un petit taller de versificació que ens servirà per posar de manifest que les constriccions també poden ser una instància de creació.

Amb un peu a la literatura i l’altre a la filosofia, a No desitjaràs els béns del proïsme, de la sèrie «Deu Manaments», Sevilla qüestiona el mite del creixement il·limitat i del subjecte autosuficient. I, vinculant la desmesura bíblica i la capitalista, ens proposa veure el concepte de límit des d’un punt de vista nou: tal com passa amb les regles de joc del vers, els límits no són obstacles a vèncer sinó ocasions privilegiades per pensar l’emancipació i la creativitat.

Programa

Sessió 1. No desitjaràs els béns del proïsme

6 de novembre

Partint del desè manament i de la publicació de l’assaig homònim (No desitjaràs els béns del proïsme, Fragmenta, 2024), en aquesta sessió veurem de quina manera el capitalisme contribueix a l’ocultació deliberada dels límits socioeconòmics i mediambientals, i veurem com les retòriques de la intangibilitat i les fantasies de control que genera el lliure mercat són un perill per a la vida i per al planeta.

Sessió 2. Ex vulnere decor
13 de novembre

La societat del rendiment és, també, la societat de l’ocultació dels límits corporals: ens volem permanentment joves, permanentment desitjables i permanentment productives. Davant d’aquesta fantasia autosuficient de l’erecció eterna, repassarem algunes propostes filosòfiques a favor de la inclinació, de la manifestació del desgast i de la dependència mútua.

Sessió 3. Narratives del límit
20 de novembre

Sessió dedicada a la lectura i al comentari de narracions que fan palesa la constitutiva vulnerabilitat dels cossos i que, per tant, es resisteixen als mandats d’autosuficiència del capital: des de La febre d’or de Narcís Oller i alguns dels contes més gore de Víctor Català, fins a l’univers de H. P. Lovecraft i les pel·lícules de David Cronenberg.

Sessió 4. Poètiques del límit
27 de novembre

Sessió dedicada a la lectura i al comentari de textos poètics que també posen de manifest el caràcter constitutivament limitat de l’experiència humana i no-humana: de Jacint Verdaguer i els seus poemes sobre misèria i ressentiment fins a les llengües abolides de Maria-Mercè Marçal, Dolors Miquel o Angela Marinescu.

Sessió 5. La utopia de la norma
11 de desembre

Si, d’acord amb els autors que haurem vist fins ara, el límit és el paradigma de la llibertat i la vulnerabilitat és el paradigma de l’humà, ara caldrà veure com la norma també pot ser una instància de creació. En aquesta sessió, doncs, repassarem propostes estètiques que, de manera més o menys lúdica, prioritzen l’emergència de la trava: del grup Oulipo a Josep Carner, del pensador David Graeber a les sextines de Joan Brossa.

Sessió 6. Entenc per llibertat la tria personal de les traves
18 de desembre

La cloenda d’aquest curs consistirà en la posada en comú d’un petit exercici de creació poètica: a la sessió anterior es donarà als participants una consigna molt concreta a partir de la qual se’ls demanarà que escriguin uns versos, i tot plegat amb l’objectiu de veure que els límits creatius són, efectivament, instàncies de llibertat.


Bibliografia

Álvarez Blanco, Palmar i Gómez L-Quiñones, Antonio (coord.). La imaginación hipotecada. Aportaciones al debate sobre la precariedad del presente. Madrid: Libros en acción, 2016.
Cavarero, Adriana. Inclinacions. Crítica de la rectitud. Barcelona: Fragmenta, 2022.
Català, Víctor. De foc i de sang. Barcelona: Club Editor, 2017.
Fernández Gonzalo, Jorge. Políticas de la nueva carne. Perversiones filosóficas en David Cronenberg. Barcelona: Holobionte Ediciones, 2019.
Graeber, David. La utopía de las normas. De la tecnología, la estupidez y los secretos placeres de la burocracia. Barcelona: Ariel, 2015.
Houellebecq, Michel. H. P. Lovecraft. Contra el mundo, contra la vida. Barcelona: Anagrama, 2021.
Kallis, Giorgos. Límits. Ecologia i llibertat. Barcelona: Arcàdia, 2021.
Marinescu, Angela. Em menjo els versos. Barcelona: Godall, 2022.
Miquel, Dolors. Sutura. Lleida: Pagès Editors, 2021.
Oller, Narcís. La febre d’or. Barcelona: Editorial Barcino, 2023.
Sevilla Paris, Maria. No desitjaràs els béns del proïsme. Barcelona: Fragmenta, 2024.
Verdaguer, Jacint. Pobresa. Folgueroles: Verdaguer Edicions, 2022.
Zafra, Remedios. Frágiles. Cartas sobre la ansiedad y la esperanza en la nueva cultura. Barcelona: Anagrama, 2021.

Calendari: Els dimecres, 6, 13, 20, 27 de novembre; 11 i 18 de desembre
No hi haurà classe el dia 4 de desembre
Horari: 18:30h a 20h
Lloc: La Central del Raval (Elisabets, 6)

Preu general: 95 € (6 sessions) / Preu ex-alumnat*: 90,25 €

*Si ja has fet un curs de l’Acadèmia, la web et reconeixerà automàticament i t’aplicarà el descompte a la cistella de compra. Si vols tramitar la teva matrícula presencialment a la llibreria donant les teves dades, comprovarem que ja has fet un curs amb nosaltres i et farem el descompte.

Funcionament del curs
El curs és totalment presencial, les sessions es duran a terme a La Central del Raval (Elisabets, 6) els dies i les hores estipulats en el calendari anunciat. Les sessions no es gravaran.
Aforament: 30 places

Condicions d’inscripció 
Les inscripcions poden tramitar-se a través d’aquesta web o a la caixa de la llibreria.
Si t’inscriu’s a través de la web rebràs un correu de confirmació amb el full d’inscripció i el rebut del curs. Si no l’has rebut contacta’ns a: academia@lacentral.com
Si no es pot assistir al curs, s’haurà d’avisar per correu electrònic a: academia@lacentral.com, amb un mínim de 48h d’antelació, el desistiment de la matrícula s’haurà de deixar per escrit. Si no s’avisa amb almenys 48 h d’antelació, només reemborsarem la meitat de l’import de la matrícula. El mateix dia del curs i un cop començat, no es reemborsarà la matrícula.
Els antics alumnes tenen un 5% de descompte.
La targeta de client és vàlida per als clients de l’Acadèmia.

Consultes: academia@lacentral.com / 935 504 614

Curs impartit en català