Avui dimarts dia 7 de novembre, Fragmenta Editorial ha presentat la sèrie d’assaig «Deu Manaments». Dirigida per Anna Punsoda, s’ha presentat en una roda de premsa a la Bookeria de la llibreria Ona i ha aplegat la majoria dels 10 autors que han estat convidats a reflexionar al voltant de les grans les lleis morals de les religions abrahàmiques: Jordi Graupera, Ignasi Moreta, Maria Garganté, Leticia Asenjo, Bernat Dedéu, Blanca Llum Vidal, David Fernàndez, Carla Vall i Duran, Joan Burdeus i Maria Sevilla Paris.
Concebuda després de l’èxit de «Pecats capitals» i «Assaltar la Bíblia», aquesta nova sèrie de la col·lecció Assaig de Fragmenta Editorial vol aproximar-se al decàleg amb una mirada contemporània —fonda i actual— sense cap restricció moral i tot responent a les problemàtiques d’avui, lluny de cap confessionalisme. La proposta ratifica el compromís de Fragmenta Editorial amb el gènere de l’assaig en català i posa en circulació noves veus de pensadors. «Els textos són apostes de màxim rigor i d’enfocament transversal, atès que els autors han tingut màxima llibertat per fer una lectura de cada manament àmpliament interdisciplinària. En aquest sentit, els volums abracen des de la filosofia fins a la política, passant per l’estudi teològic, la psicologia o la filologia, entre d’altres», ha dit Anna Punsoda.
Com que «Deu Manaments» pretén oferir assajos frescos i amables de llegir, els autors han hagut de cenyir-se a la limitació d’espai per desenvolupar les seves reflexions. Les cobertes de la col·lecció han estat dissenyades per Albert Planas i mostren la figura de Moisès amb les taules dels manaments en combinacions de colors llampants, d’inspiració pop. Al seu torn, la portadella interior incorpora un detall del vedell d’or d’un gravat del segle XVI.
Els dos primers volums
Els dos primers títols —Estimaràs Déu sobre totes les coses, de Jordi Graupera, i No prendràs el nom de Déu en va, d’Ignasi Moreta— van arribar a llibreries el passat 2 de novembre. La resta s’aniran incorporant a les prestatgeries, de mica en mica, fins al març del 2024, moment què la sèrie quedarà completada. Els altres títols seran Santificaràs les festes, per Maria Garganté, Honraràs pare i mare, de Leticia Asenjo, No mataràs, de Bernat Dedéu, No cometràs adulteri, de Blanca Llum Vidal, No robaràs, de David Fernàndez, No mentiràs, de Carla Vall i Duran, No tindràs pensaments impurs, de Joan Burdeus, i No desitjaràs els béns del proïsme, de Maria Sevilla Paris.
L’assaig de Jordi Graupera (Barcelona, 1981) parteix d’una reflexió al voltant del politeisme i el monoteisme per explicar que l’ànima humana necessita la primera forma religiosa per donar sortida als sentits i la segona per aconseguir la unitat de la ment. Estimaràs Déu sobre totes les coses, a través d’una retrospectiva històrica, exposa la tensió entre ambdues creences i problematitza la victòria del monoteisme «sobre totes les coses». Jordi Graupera és doctor en filosofia per la New School for Social Research de Nova York. A Fragmenta hi ha publicat La supèrbia, dins de la sèrie «Pecats capitals»
A No prendràs el nom de Déu en va, Ignasi Moreta (Barcelona, 1980) analitza com el segon manament fa d’antídot contra l’extremisme religiós i ens adverteix dels perills inherents a la religió mateixa. Servint-se de la teoria dels actes de la parla, de l’estudi etimològic i de la crítica a algunes manifestacions religioses enverinades —com ara el providencialisme i el radicalisme—, l’autor qüestiona la legitimitat d’atribuir a Déu textos, voluntats o doctrines. Ignasi Moreta és doctor en humanitats, professor de literatura catalana a la Universitat Pompeu Fabra i editor de Fragmenta. Va ser comissari de l’Any Raimon Panikkar.