Jordi Pigem, autor de Tècnica i totalitarisme, va presentar aquest llibre en una conversa i “berenar hobbit” a la llibreria Naturallibres d’Alins (C/ Roda 4, Casa Xurret), al Pallars Sobirà. Va ser el dissabte 6 de maig a les 19 h i cal inscriure-s’hi.
S’acompanyà la conversa amb una de les sis ingestes diàries que exigiria un hobbit: Pastisset de La Comarca amb cervesa artesana o té/infusió. El preu preu d’inscripció és de 10 €*, que inclou la participació en la xerrada i el “berenar hobbit”, i que que dona dret a un descompte del 10% en la compra del llibre Tècnica i totalitarisme.
Per apuntar-se a la trobada cal enviar un correu electrònic a naturallibres@gmail.com o un WhatsApp al 626534710
«El món canvia, i tot el que un dia era segur, ara resulta incert.»
REI THÉODEN, El Senyor dels Anells
Igual que a la Terra Mitjana, avui al nostre món també tot resulta incert. Els vents de la confusió bufen cada cop més fort, amb cants de sirena tan estridents com temptadors: els cants de les noves tecnologies, que sedueixen i atrapen alhora, com l’Anell de Poder de Tolkien. Daixò debatrem dissabte 6 de maig amb el filòsof de la ciència Jordi Pigem i el seu llibre Tècnica i totalitarisme: Digitalització, deshumanització i els anells del poder global.
La digitalització del món és el procés històricament més trascendent que estem vivint des de fa tres dècades: tot esdevé cada vegada més accelerat i més complicat, més distret per les pantalles i més mancat de presència i de contemplació. Amb quin propòsit? Ens respon Hannah Arendt:
«A tot arreu, esdeveniments polítics, socials i econòmics es troben en una conspiració silenciosa amb instruments totalitaris dissenyats per fer que les persones esdevinguin supèrflues.»
El caràcter únic de cada ésser humà «està en perill». Ja no ens interessa la saviesa, només les dades; no ens fixem en les qualitats, només en les quantitats; confiem més en les màquines que en les persones i estem perdent el respecte per tot el que es viu, inclosos nosaltres mateixos. I aquesta és l’amenaça principal a la que s’exposa l’humanitat en els nostres dies, per damunt d’una guerra nuclear o el caos climàtic.
Com afecta el desenvolupament tecnològic al medi ambient? —és el llibre digital realment més sostenible que el llibre en paper?— L’automatització ens ajuda o ens fa més vulnerables? La tecnologia dóna seguretat a les nostres vides o les controla? Disminueix les desigualtats socials o en crea de noves? Reforça o deteriora els vincles interpersonals? Ens fa més intel·ligents o minva les nostres capacitats mentals?
«La tecnologia és com el foc. Si la fem servir com una eina, amb contenció, és ben útil.
Sense contenció, però, el seu efecte pot ser devastador.»
JORDI PIGEM
Reflexionarem sobre els guanys i pèrdues d’una ciutadania hipertecnologitzada i sobre el que cap esperar d’un futur transhumanista dominat per la Intel·ligència Artificial (IA) —a la qual Pigem prefereix anomenar Invasió Algorítmica—. I tot això examinant el que ens diu al respecte el coneixement científic, però també l’univers literari de Tolkien, la intuïció poètica de Rilke, l’anàlisi de Hannah Arendt, la filosofia d’Agamben, la de Jordi Pigem… i la de tots nosaltres.
«Si donéssim al menjar, a l’alegria i a les cançons més valor que a l’or, aquest seria, sens dubte, un món més feliç.»
THORIN ESCUT-DE-ROURE, El Senyor dels Anells
Aquesta activitat forma part de les #FiloTrobadesNL, un format de xerrades que tenen per objectiu generar pensament i crítica a través de la reflexió col·lectiva amb l’ajuda d’autors especialistes, per abordar qüestions socials i mediambientals que ens inquieten, buscar solucions a problemes, raonar, dubtar, equivocar-se, aprendre… i atiar la ment amb propostes gastronòmiques.
Jordi Pigem (1964) és filòsof de la ciència i escriptor. Doctor en filosofia per la Universitat de Barcelona amb la tesi El pensament de Raimon Panikkar: Una filosofia de la interdependència. Del 1998 al 2003 fou professor i coordinador de l’Àrea de Filosofia del Masters in Holistic Science del Schumacher College a Dartington (Universitat de Plymouth, Anglaterra). Ha sigut professor invitat o ponent en diverses universitats d’Europa i Amèrica. Entre els seus llibres destaquen Tècnica i totalitarisme (2022), Así habla la tierra (2022), Pandèmia i postveritat (2021), Àngels i robots (2017; en castellà, ampliat i amb el títol Ángeles o robots, 2018), Intel·ligència vital (2016), La nova realitat (2013) i Bona crisi (Ara Llibres, 2009). Ha obtingut el Premi de Filosofia de l’Institut d’Estudis Catalans (1999), el Premi d’Assaig de Resurgence i de la Scientific and Medical Network (2006) i el Premi d’Assaig Joan Maragall (2016). Mai no ha tingut un compte en xarxes socials.
*Si algú es dóna de baixa en l’activitat, només es farà la devolució de l’import si la plaça vacant queda coberta i s’avisa a l’organització amb un mínim de 24h.
Fotos: Natura Llibres