El professor d’Història de la UB Diego Sola, autor de la Història dels papes, que també s’ha publicat en castellà, va presentar aquest llibre amb els historiadors Rosa Lluch, professora d’Història Medieval a la UB, i Joaquim Nadal, director de l’Institut Català de Recerca en el Patrimoni. Va ser el dijous dia 15 de setembre a les 19 h al Museu Diocesà de Barcelona (Casa de l’Almoina, Pla de la Seu 7).
La salutació inicial de l’acte va anar a càrrec de Robert Baró, director del Museu Diocesà de Barcelona, i Ignasi Moreta, editor de Fragmenta. «No ha caigut ni en el providencialisme ni en la crítica radical, els dos grans riscos d’aquest tema», va dir Moreta. Baró va destacar que «aquest llibre, global, ens ajuda a comprendre qüestions locals, com testimonien les pintures d’aquesta sala».
«A mi»—observà Rosa Lluch—, «aquest llibre m’ha fet pensar. Respon moltes preguntes que no ens havíem fet, molt pertinents». Lluch, que havia estat professora de l’autor, un alumne, «molt brillant», va afegir que «per entendre la Catalunya medieval, per exemple, cal llegir aquest llibre, una excel·lent obra de síntesi, que és un plaer de llegir».
«Aquest llibre és com un pot de llet condensada: concentrat però llaminer. Tot i que, d’entrada, sembla que “no hi ha un pam de net”, relligant local amb global, la història d’Orient i Occident, molt ben resolt», va seguir Joaquim Nadal. «Els papes són humans, i cometen errades, però la seva història permet transitar per les carenes de la humanitat i el papa, i l’Església catòlica, tenen un paper molt rellevant al món», va concloure.
Finalment, l’autor va afirmar que «el fil conductor d’aquest llibre és la crisi, que n’hi ha unes quantes en vint segles. Per això començo amb el cisma de Luter abans de fer-ne un relat cronològic», i que «m’agradaria que el llibre us sorprengués, per alguns papes molt interessants, un de català, per cert», va acabarident Diego Sola.
L’activitat va coincidir amb la Setmana del Llibre en Català, en la qual Fragmenta hi participava al mòdul número 51 del recinte del Moll de la Fusta, amb dues altres editorials independents. També hi celebrà dues presentacions més. Una, el dilluns dia 12 a les 16:45h, en la qual Roser Homar i Borga Bagunyà presentaven el Diccionari dels símbols, de Mircea Eliade i Ioan Petru Couliano. L’altra, la del llibre Inclinacions, d’Adriana Cavarero, el divendres dia 16 de setembre, a les 19 h, amb Begonya Saez Tajafuerce, doctora en filosofia i coordinadora Mínor Gènere i Master Mundus Phiafec de la UAB.