L’islamòleg Halil Bárcena, autor del llibre El sufisme i de la traducció de Dīwān, de Hal·lāg, va pronunciar la conferència en línia “El dejuni en les tradicions religioses“, dins del cicle “II Quotidià i extraordinari: el menjar en les tradicions religioses” que organitzava l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona. Va ser el dijous 19 de novembre a les 19 h.
L’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona organitza la segona edició del cicle, ja consolidat, durant els mesos de novembre i desembre. La línia conductora del cicle és la relació entre l’espiritualitat i les pràctiques alimentàries. Comissariat per Dídac P. Lagarriga, escriptor i periodista, autor del llibre Del teu germà musulmà. Cartes d’avui a Charles de Foucauld, el cicle constarà d’una conferència en línia i cinc entrevistes en vídeo de testimonis convidats que parlaran de la seva experiència personal amb l’alimentació i les seves creences. L’adventisme, el judaisme, l’islam, el budisme zen i el cristianisme ortodox seran les tradicions religioses protagonistes dels vídeos.
Menjar és un acte quotidià, però alhora totes les tradicions religioses del món han vist en aquesta acció bàsica el seu aspecte extraordinari, que ens vincula amb el que és transcendent. El fet que sense alimentació no hi hagi vida i que, per tant, menjar sigui obligat, ha empès la humanitat a dotar aquest gest d’un simbolisme que va molt més enllà de la simple supervivència. Les tradicions religioses faciliten el marc perquè la supervivència esdevingui vida plena i, en conseqüència, han inclòs el menjar en l’aspecte transcendent, carregat de simbolisme. En la diversitat d’aproximacions i cultes sempre hi ha un nexe comú: l’aliment com a pont entre el món terrenal i el diví.
Aquest cicle és la continuació del que es va iniciar l’any passat i té com a eix transversal l’alimentació i la relació amb el menjar de les diverses tradicions religioses presents a Barcelona. És una manera dinàmica de conèixer les diferents creences, a la vegada que s’aprofundeix en una temàtica que, d’una manera o altra, ens afecta a tots i a totes: què mengem i com mengem. Podeu veure un resum de l’edició de l’any passat en el vídeo adjunt.
A causa de la situació sanitària excepcional el cicle s’adapta a la nova normativa de seguretat. L’edició d’enguany comença amb una xerrada-conferència en línia sobre El dejuni en les tradicions religioses i seguirà amb una sèrie de cinc entrevistes, en format vídeo, en què els testimonis convidats ens parlaran de la seva experiència personal amb l’aliment i les seves creences. Aquest any no es podran fer els tastos que es van iniciar l’any passat, però les i els protagonistes ens ho faran viure. A més d’escoltar i aprendre, ens parlaran de la vinculació de l’aliment amb la seva tradició religiosa, i també ens mostraran algunes receptes i menges.
Comissari del cicle:
Dídac P. Lagarriga, escriptor i periodista, el 2005 va fundar a Barcelona Oozebap, una entitat dedicada a la difusió d’experiències i reflexions culturals, polítiques i espirituals de l’Àfrica i l’islam. També col·labora habitualment en premsa i des del 2014 escriu setmanalment al Diari Ara sobre espiritualitat i diàleg interreligiós. Igualment, participa en col·loquis i trobades sobre qüestions relacionades amb l’islam i el diàleg interreligiós. Ha publicat diversos llibres, entre els quals destaquen Eco-yihad. Apertura de conciencia a través de la ecología y el consumo halal (Bellaterra, 2014), Un islam visto y no visto. Hacia un respeto común (Bellaterra, 2016), Del teu germà musulmà. Cartes d’avui a Charles de Foucauld (Fragmenta, 2017), Tombuctú. Archivos de arena (Árdora, 2017) i el llibre infantil El despertar de l’arbre (Akiara, 2018).
Aquest any el cicle consta de:
- Conferència-xerrada en línia El dejuni en les tradicions religioses a càrrec de Halil Bárcena, islamòleg, doctor en filologia àrab i especialista en mística sufí. El 1998 va fundar l’Institut d’Estudis Sufís de Barcelona, que dirigeix des de llavors. La xerrada tindrà lloc el dijous 19 de novembre a les 19.00 hores. Per poder assistir a la conferència, cal enviar un correu electrònic a oar@bcn.cat, amb el nom, els cognoms i l’adreça electrònica. Un cop feta la inscripció, el mateix dia de la sessió es facilitaran les instruccions i un enllaç a Hangouts Meet de Google per poder assistir-hi. La sessió és gratuïta i en directe. Es demana que no es facin enregistraments ni fotografies.
- Cinc vídeos testimonials en què les i els protagonistes convidats ens parlaran de la seva experiència personal amb l’alimentació i la creença. Els vídeos s’han dut a terme a l’espai de treball de les persones convidades. Cada setmana, a partir de finals de novembre, trobareu un dels vídeos al web de l’OAR, juntament amb una recepta facilitada per les persones entrevistades. Els cinc vídeos i les persones entrevistades seran (no per aquest ordre, necessàriament):
-
- Vídeo sobre cristianisme ortodox protagonitzat per Rahel Berhe, propietària del restaurant de cuina etíop Abissínia, al barri de Gràcia. Berhe és una gran coneixedora del funcionament del cos humà, i a la seva cuina apliquen els cinc sabors (dolç, salat, picant, àcid i amarg) per regular el pH i tenir una bona digestió, a més de promoure el coneixement del cos a través de la gastronomia.
-
- Vídeo sobre budisme zen protagonitzat per Jordi Miquel, monjo zen i tenzo –cuiner– del Centre Zen de Barcelona, on és responsable de cuinar per a les persones que hi fan recessos.
-
- Vídeo sobre judaisme protagonitzat per Mónica Buzali i Eva McGowan, fundadores del projecte culinari Toldot, emmarcat dins de l’associació cultural Mozaika a la Casa Adret del call jueu barceloní. La seva proposta és gaudir de la cuina jueva per mitjà d’una experiència íntima i privada. Un viatge a través dels sentits des de la proximitat d’una taula, on les cuineres comparteixen les seves històries amb els visitants.
-
- Vídeo sobre adventisme protagonitzat per Sandra Patrone de Posse, que és especialista en menjar saludable i té un màster en Salut Pública. Molt activa amb l’Església adventista del setè dia, és directora del ministeri de salut de la unió espanyola de l’Església. El 2018 va obrir a Sabadell el Beagle, el primer restaurant 100% vegà de Sabadell. Combina aquesta feina amb la de cursos al voltant de l’alimentació saludable i vegetariana.
-
- Vídeo sobre islam protagonitzat per Salem Khabbaz, cuiner d’origen sirià i estudiós de l’Alcorà, especialment del vincle entre la revelació i el cos humà, sobre el qual ha escrit diversos estudis. És propietari del restaurant El cuiner de Damasc de Barcelona i autor del llibre El cocinero de Damasco (2008) juntament amb l’antropòleg Jordi Colobrans.
Trobareu també tots els vídeos en una llista de reproducció del canal de Youtube de l’Ajuntament de Barcelona #Quotidiàiextraordinari