Del dimecres 23 al divendres 25 d’octubre de 2019 tindrà lloc el Simposi Internacional Raimon Panikkar amb el títol “Panikkar: perspectives obertes” al Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes (Baixada del Monestir, 9, Barcelona). L’esdeveniment reunirà experts del tot el món i és obert al públic prèvia inscripció.

Raimon Panikkar és un dels grans pensadors que ha donat Catalunya al món. Les seves reflexions sobre la interculturalitat, l’ecologia (que preferia anomenar ecosofia), el cristianisme, l’hinduisme, el budisme, el diàleg interreligiós, la mística, la ciència, la tecnocràcia, el mite, el símbol, etc., l’acrediten com un filòsof de primer ordre. La seva irradiació internacional, palesada per les més de quaranta tesis doctorals sobre la seva obra defensades en universitats de tot el món ja en vida de l’autor, el converteixen en una figura única en les lletres catalanes.

La recent celebració del centenari del naixement de Raimon Panikkar ha permès posar en valor el llegat de Panikkar i difondre’l a través d’exposicions, jornades, conferències, taules rodones, etc. Ha quedat pendent, però, la celebració d’un gran esdeveniment acadèmic que permeti aprofundir en les perspectives obertes per Panikkar amb el màxim rigor i ambició.

El Simposi Internacional Raimon Panikkar té, doncs, per objectiu fer una contribució decisiva a l’estudi i la difusió de l’obra de Panikkar reunint alguns dels millors coneixedors del seu pensament de tot el món.

Es tracta d’una iniciativa del Monestir de Pedralbes a la qual s’han sumat la Institució de les Lletres Catalanes i la Fundació Vivarium Raimon Panikkar. Amb aquest simposi internacional, el Monestir de Pedralbes palesa un cop més la seva voluntat d’acollir i coorganitzar esdeveniments de rellevància cultural en l’àmbit de l’espiritualitat.

Programa

Dimecres, 23 d’octubre del 2019

19.00 h: Inauguració del Simposi al Monestir de Pedralbes: parlaments institucionals

Anna Castellano, directora-conservadora del Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes

Ignasi Moreta, comissari de l’Any Raimon Panikkar

Àlex Pelach, patró de la Fundació Vivarium Raimon Panikkar

Oriol Ponsatí-Murlà, director de la Institució de les Lletres Catalanes

19.30 h: Conferència inaugural – James W. Heisig, doctor en ciències religioses i investigador de l’Institut Nanzan de Religió i Cultura (Japó): La nada como el locus de lo divino

20.30 h: Debat de la conferència

20.45 h: Cloenda

Dijous, 24 d’octubre del 2019

10.00 h:  Breu espai de meditació – Berta Meneses, religiosa filipense i mestra zen.

10.45 h: Ponència 1: Dominique de Courcelles, professora, doctora es-lettres i llicenciada en teologia, PSL-ENS Centre Jean Pépin Transferts culturels-Théorie et histoire de l’esthétique, du technique et des arts, París: L’intuition cosmothéandrique: un défi proposé au monde d’aujourd’hui.

11.45 h: Debat de la ponència

12.15 h: Pausa

12.30 h: Ponència 2: Maciej Bielawski, doctor en teologia i professor a la Universitat de Verona: Raimon Panikkar e la sua biblioteca

13.30 h: Debat de la ponència

14.00 h: Pausa per dinar

16.00 h: Exposició de comunicacions

– Alain Blomart – Sala d’actes – 16:00: Fer de pont entre orient i Occident

– Anna Jarque – Sala de claraboies – 16:00 – Dansa Panikkariana: gest i espai en Tot

– Arnau Oliveres – Sala d’actes – 16:15 – El llenguatge dels cors. Pluralisme, perplexitat i transformació social

– Edgar Tello – Sala de claraboies – 16:15 – El bard de la innocència a l’obra de Raimon Panikkar: un camí ecosòfic

– Joan Cabero – Jordi Simon – Sala d’actes – 16:30 – Studium: camí de plenitud humana

– Juan Antonio Testón – Sala de claraboies – 16:30 – La experiencia monástica en Raimon Panikkar

– Juan Egea – Sala d’actes – 16:45 – Estructuras de conciencia, transparencia y aperspectividad en la filosofía de Raimon Panikkar

– Julia Yúfera – Sala de claraboies – 16:45 – Mística, pluralismo e interculturalidad a la luz del pensamiento de Raimon Panikkar

– Paula Cerdà – Sala d’actes – 17:00 – Entre la possibilitat i la impossibilitat d’estructurar la realitat

– Tomás-Jesús Marín – Sala de claraboies – 17:00 – Acercamiento a un diálogo entre Panikkar y el pensamiento de la diferencia

Xavier Serra Narciso – Sala d’actes – 17:15 – El tantra cristià de Raimon Panikkar

17.30 h: Pausa

18.00 h: Taula rodona: Amador Vega (doctor en filosofia i catedràtic d’estètica a la Universitat Pompeu Fabra) – Xavier Melloni (antropòleg, teòleg i fenomenòleg de la religió): “Orient i Occident en Panikkar: ¿vers una nova síntesi?” (modera Àngels Canadell, doctora en filosofia)

20.00 h: Fi de la sessió

Divendres, 25 d’octubre del 2019

10.00 h: Ponència 3: Victorino Pérez Prieto, doctor en teologia i en filosofía i professor a la Universitat de La Salle – Madrid – “Relacionalidad: la perspectiva cosmoteándrica  y la respectividad. Raimon Panikkar y Xabier Zubiri en diálogo”

11.00 h: Debat de la ponència

11.30 h: Pausa

12.00 h: Ponència 4: Ignasi Boada, doctor en filosofia, llicenciat en ciències polítiques i professor a la Universitat Ramon Llull – “Panikkar en diàleg amb el seu món”

13.00 h: Debat de la ponència

13.30 h: Pausa per dinar

16.00 h: Ponència 5: Jaume Angelats, doctor en teologia i professor a la Facultat de Teologia de Catalunya (URL) – “Raimon Panikkar a través dels seus diaris íntims”.

17.00 h: Debat de la ponència

17.30 h: Pausa

17.45 h: Diàleg: Josep-Ignasi Saranyana (doctor en filosofia, investigador emèrit del CSIC i membro in carica del PCSS) i Aleix Bonfill (doctorant en filosofia amb una tesi sobre Panikkar): “De Raimundo Pániker a Raimon Panikkar

19.15 h: Pausa

19.30 h: Conferència de clausura: Jordi Pigem, doctor en filosofia: “El llegat de Raimon Panikkar: Participar en l’aventura de la realitat”.

20.30 h: Debat de la conferència

21.00 h: Fi del Simposi

Dades generals

Dates: Dimecres 23, dijous 24 i divendres 25 d’octubre

Horari:

Dimecres 23 d’octubre: de 19h a 20.45h

Dijous 24 d’octubre: de 10h a 20h

Divendres 25 d’octubre: de 10h a 21h

Lloc del Simposi

Monestir de Pedralbes

Baixada del Monestir, 9
08034 Barcelona

Observacions

Llengües del Simposi: català, castellà, anglès, francès, italià

El Simposi tindrà lloc a la sala d’actes del primer pis del Monestir, tret de la meditació inicial de dijous, que es farà en una de les estances que donen a la primera planta del claustre de Monestir.

Inscripcions

Preu: Gratuït.

Inscripcions: aquí, a l’email reservesmonestirpedralbes@bcn.cat o al telèfon 93 256 34 27.

Aforament: Places Limitades.

Comitè científic i organitzador

Norbert Bilbeny (UB), Daniel Gamper (UAB), Amador Vega (UPF), Francesc-Xavier Marín (URL), Joan Vergés (UdG), Dominique de Courcelles (CNRS), Oriol Ponsatí-Murlà (UdG i Institució de les Lletres Catalanes), Ignasi Moreta (UPF i Fragmenta), Jaume Angelats (Fundació Vivarium Raimon Panikkar i Facultat de Teologia de Catalunya), Ramon Bassas (Fragmenta), Anna Castellano i Tresserra (Monestir de Pedralbes), Gemma Bonet (Monestir de Pedralbes)

Institucions organitzadores

Reial Monestir de Santa Maria de Pedralbes, Institució de les Lletres CatalanesFundació Vivarium Raimon Panikkar

Secretaria tècnica: Fragmenta Editorial

Afegeix al calendari de Google