Cinc mesos després del seu traspàs, aquesta setmana arriba a les llibreries una entrevista en profunditat a l’antropòleg i monjo de Montserrat Lluís Duch, a càrrec de l’editor Ignasi Moreta. «L’obra de Lluís Duch és molt extensa i abasta àmbits temàtics i disciplinaris molt diferents», relata Moreta: «La religió, la política, l’ètica, la pedagogia, la família, la ciutat, la vida quotidiana, la comunicació, les transmissions, la salut, el mite, el símbol o el ritu…». Aquests temes, que van centrar la seva vida intel·lectual, són alguns dels eixos d’aquest llibre que porta per subtítol Religió, comunicació i política.
A la Conversa amb Lluís Duch, l’antropòleg i teòleg repassa els seus anys de formació a Alemanya, la seva doble dedicació a la vida monàstica i a la vida intel·lectual, les seves idees sobre l’homo religiosus, la condició ambigua i adverbial de l’ésser humà, les «estructures d’acollida» que desenvolupa al llibre Religió i comunicació i les grans intuïcions desplegades al volum Religión y política, tots dos també publicats per Fragmenta.
El llibre està precedit per una «Iniciació a Lluís Duch» on Moreta en sintetitza el pensament i la trajectòria, destacant les idees-força de la seva obra, el vocabulari específicament duchià, les seves principals aportacions, etc. Ofereix també un retrat humà de l’estudiós contextualitzant-lo en la figura de l’eclesiàstic erudit (amb precedents com el pare Batllori o Raimon Panikkar).
L’editor de Fragmenta, Ignasi Moreta, creu que Conversa amb Lluís Duch, «pel seu caràcter sintètic i pel registre distès del gènere, pot ser una bona eina per a la introducció del vast i sempre suggerent pensament original de Duch». Alhora, l’editor destaca que «l’obra s’afegeix a la sèrie “Converses”, els dos primers volums de les quals van ser protagonitzats per Josep Rius-Camps i Joan-Carles Mèlich. És un gènere que permet presentar amb facilitat les aportacions d’aquests grans intel·lectuals inserint-les en el seu context biogràfic.»
Ignasi Moreta (Barcelona, 1980) és professor de literatura catalana a la Universitat Pompeu Fabra i editor de Fragmenta. Doctor en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, s’ha especialitzat en l’estudi del pensament de Joan Maragall. L’any 2012 la Cambra del Llibre de Catalunya va reconèixer la seva tasca editorial amb el premi Memorial Ferran Lara a un jove emprenedor del sector del llibre. És el comissari de l’Any Panikkar en el centenari del naixement d’aquest pensador.
Lluís Duch (Barcelona, 1936 – Montserrat, 2018) va ser una de les veus més singulars del pensament català contemporani. Doctor en antropologia i teologia per la Universitat de Tübingen, va impartir docència al Monestir de Montserrat, a la Universitat Autònoma de Barcelona i a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic, entre altres institucions acadèmiques. L’any 1963 professa com a monjo de Montserrat. El 2011 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi. És autor de més de cinquanta llibres i opuscles i de més de tres-cents articles i col·laboracions en obres col·lectives. A Fragmenta ha publicat Religió i comunicació (2010, també en castellà), Religión y política (2014), L’exili de Déu (2017, també en castellà) i l’obra pòstuma Sortida del laberint (2018). El 2019 Ignasi Moreta va publicar Conversa amb Lluís Duch. Religió, comunicació i política. Ha tingut cura de l’edició del llibre Moisès i Aaron, d’Arnold Schönberg (2012). La seva dilatada trajectòria intel·lectual fou reconeguda i estudiada al llibre d’homenatge Emparaular el món. El pensament antropològic de Lluis Duch (tambè en castellà, Fragmenta, 2011).
L’entrevista a Duch va ser publicada en castellà el 2014 a la revista Iglesia Viva. La seva publicació en forma de llibre, en edicions catalana i castellana simultàniament, vol ser un homenatge a Lluís Duch pocs mesos més tard de la seva mort. Fragmenta va publicar a principis d’any Sortida del laberint, una autobiografia intel·lectual de Lluís Duch.