El divendres, 16 de novembre, a les 18h, va celebrar-se l’acte d’homenatge de la UIB “Recordant Raimon Panikkar (1918-2010)”, un homenatge al filòsof i teòleg català, doctor honoris causa per la UIB, en el marc de la celebració del centenari del seu naixement. Va ser a la sala d’actes de l’edifici Sa Riera, (C. de Miquel dels Sants Oliver, 2, Palma).
L’acte va incloure la conferència «La dimensió oriental de Raimon Panikkar», que impartí Agustí Pàniker, director de l’editorial Kairós. Ha estat codirector del programa radiofònic L’hora de la ciència. Ha publicat diversos llibres relacionats amb l’Índia, el fenomen religiós i les tradicions espirituals d’Àsia. És professor en el Màster en Religions i Societats de la Universitat Pablo de Olavide (Sevilla) i en el Màster en Diversitat Religiosa de la Universitat de Girona. És president de la Fundació Ramuni Paniker Trust.
Tot seguit, va tenir lloc l’espectacle Cosmos, Anthropos, Theos, a càrrec de 9 Espai Escènic.
L’acte el van coordinar els professors de la UIB Jordi Pich Solé i Gonçal López Nadal.
Raimon Panikkar
En un present convuls i sota un arc d’infortunis col·lectius que van del canvi climàtic a l’enquistament dels conflictes bèl·lics i del terror, passant per l’auge d’un discurs xenòfob de tall populista i marca neofeixista als països materialment més benestants, la proliferació d’actituds extremes i la promesa a la població de solucions fàcils prefiguren l’esclat d’un conflicte que sembla tan difícil de concretar com també d’evitar.
Plana, en efecte, damunt la humanitat contemporània una ombra d’incògnites que amenacen la seva pròpia pervivència cultural i, àdhuc, física que reclamen més que mai la presència de mentalitats creadores amb missatges potents, clarificadors i també enlluernadors com els que al llarg de la seva llarga vida difongué Raimon Panikkar i Alemany (Barcelona, 3/XI/1918 – Tavertet, 26/VIII/2010).
Raimon Panikkar fou una personalitat intel·lectual reconeguda arreu i d’una àmplia i fruitosa versatilitat. De procedència índia, aconseguí difondre una visió global i integradora de cultures, religions i pensaments que va saber transmetre i viure en primera persona.
Predicant així amb l’exemple, desenvolupà la seva activitat de professor, escriptor i filòsof, a més de la seva extraordinària capacitat de comunicar. Amb entusiasme contagiós aconseguia captar l’atenció i l’interès de tot aquell que s’acostava a la seva persona i a la seva obra, basada en la comprensió de la naturalesa còsmica i ecològica, divina i humana, per a ell del tot inseparables.
Enguany Catalunya el commemora amb un Any Panikkar ple d’activitats de tota mena. En aquest context, la Universitat de les Illes Balears, que l’any 1997 el va incorporar al seu claustre en nomenar-lo doctor honoris causa, s’afegeix amb aquest acte, de manera modesta però sentida, a la celebració del seu record.