Ignasi Moreta, autor de No et facis posar cendra. Pensament i religió en Joan Maragall (Fragmenta, 2010), va presentar aqust llibre a Mollet del Vallès el dijous dia 26 de febrer de 2015 a les 18:30h a la Biblioteca de Can Mulà (carrer d’Alsina, 1).
L’acte s’emmarca dins el cicle de presentacions de llibres “El sentit de la vida, reflexions a càrrec de savis i sàvies del segle XX” que la Biblioteca de Can Mulà organitza l’últim dijous de cada mes des del gener al maig, amb la col·laboració de Fragmenta Editorial.
Ignasi Moreta, No et facis posar cendra. Pensament i religió en Joan Maragall
A «Dimecres de Cendra», el poeta adreça a una noia anònima un missatge antiascètic i anticlerical: «No et facis posar cendra […] que no té res que veure — la mort, la cendra, amb tu.» Enfront de la negació de la corporalitat pròpia dels rigors quaresmals, el poeta fa una crida a viure plenament la vida, el plaer, els sentits.
Joan Maragall (1860-1911) no treballa amb les eines d’un teòleg, sinó amb les d’un poeta, un articulista i un pensador —de vegades, amb les d’un místic. Lluny de qualsevol preocupació confessional, subverteix les concepcions tradicionals sobre el temps i el més enllà a la recerca d’uns moments d’eternitat que trenquin l’escissió entre la vida i la mort. L’eternitat no és, en Maragall, el que ve després, sinó el que estem cridats a viure aquí i ara.
Aquest llibre constitueix una biografia intel·lectual que ens permet acompanyar la gestació i el desplegament d’unes idees cada vegada més sòlides i personals, fins a arribar a «l’últim Maragall». L’escriptor ens deixa, aleshores, un missatge corprenedor, sens dubte molt més afí a la nostra sensibilitat que a la dels seus coetanis. I és que aquest és el destí dels clàssics: continuar comunicant, generació rere generació, amb la mateixa força —o més— que el primer dia.