Fragmenta Editorial publica Anirem tots al paradís. El Judici final en qüestió, de Marie Balmary i Daniel Marguerat. Es tracta d’una disputatio al voltant de la idea bíblica de la retribució dels actes del més ençà en el més enllà. ¿Hi haurà «plors i cruixit de dents» o «anirem tots al paradís»? Balmary i Marguerat debatran aquesta mateixa qüestió al Monestir de Pedralbes, el 19 de setembre, en un diàleg moderat per Francesc Torralba. El llibre, que es publica simultàniament en català i en castellà, es distribuirà a partir del dia 16 a les llibreries.

El Judici Final ja no està de moda: ningú no enyora el terrorisme sagrat sobre el qual les Esglésies van establir el seu poder clerical. Després de segles d’instrumentalització de la culpabilització malaltissa i la por de l’infern, ¿cal renunciar a la idea d’una retribució dels actes de cadascú? Si el Déu Jutge d’ahir és mort, ¿hem acabat amb la qüestió del mal i de la responsabilitat? En les nostres societats secularitzades, els mites moderns i les sèries policíaques ens mostren que, de fet, la qüestió ens continua obsedint.

La psicoanalista Marie Balmary i el teòleg Daniel Marguerat dialoguen en aquest llibre sobre el Judici Final. ¿Hi haurà «plors i cruixit de dents» per a alguns o «tots anirem al paradís»? Els autors s’enfronten a aquesta qüestió des de l’arrel: la dels textos bíblics que en parlen d’una manera terriblement severa en aparença —fins i tot en els Evangelis. Llegint-los en diàleg, Balmary i Marguerat descobreixen que aquests textos admeten una lectura diferent, una lectura que apel·la a una visió de l’home i del seu esdevenidor alliberada de la por. L’audàcia d’aquest llibre a quatre mans rau a fer-nos descobrir una dimensió insospitada de les Escriptures bíbliques.

Marie Balmary exerceix la psicoanàlisi a París. En acabar la carrera de psicologia, als anys setanta, presenta una tesi (refusada per la Sorbona) sobre els fonaments de la psicoanàlisi. Després s’orienta cap als relats fundadors de les nostres civilitzacions, essencialment la Bíblia. Exposa aquestes recerques en tres obres: Le sacrifice interdit. Freud et la Bible, L’origen diví. Déu no ha creat l’home (Fragmenta, 2008), i Abel ou la traversée de l’Eden. A El monjo i la psicoanalista (Fragmenta, 2007) recorre al gènere narratiu per oferir un resum de tota la seva obra, i a Freud fins a Déu (Fragmenta, 2011) descriu la vida espiritual com un luxe que dóna amplada a la vida humana.

Daniel Marguerat és professor honorari a la Universitat de Lausana. L’any 1981 es va doctorar en teologia amb una tesi sobre el Judici en l’Evangeli de Mateu. Ha estat professor convidat a nombroses universitats d’Europa, Amèrica i Jerusalem, i ha presidit la Studiorum Novi Testamenti Societas (2007-2008). Ha estat pastor reformat a Vaud (Suïssa). Especialista en la recerca sobre la figura de Jesús i sobre els orígens del cristianisme, és autor d’un magne comentari als Fets dels Apòstols, així com de nombroses obres d’exegesi bíblica.

Marie Balmary i Daniel Marguerat a Barcelona

Marie Balmary i Daniel Marguerat seran a Barcelona entre el 18 i el 20 de setembre. El dia 19 participaran en un dels Diàlegs de Pedralbes. Dialogaran sobre «Espiritualitat i més enllà», amb Francesc Torralba de moderador. Serà a les 19.30 h, al Monestir de Pedralbes (pedralbes@fragmenta.cat).